Malmöbor nobbar event – på grund av coronaviruset

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-02

Det väntades en anstormning till den efterlängtade festen.

Istället har flera medlemmar i Malmö förklarat att de inte vill komma – på grund av oron för coronaviruset enligt Nina Jansdotter som driver Facebookgruppen 38+ Malmö.

– Jag fick mig definitivt en tankeställare.

Skåne har ännu inte haft något bekräftat fall av coronaviruset. Men smittan oroar – något Nina Jansdotter, som driver 38+ Malmö, säger att hon blev varse i helgen.

Facebookgruppen arrangerar diverse event för medelålders Malmöbor. Inför den gångna helgens AW hade det funnits lite diskussioner kring coronaviruset.

När Nina Jansdotter i helgen började bjuda in personer till en releasefest med bandet PrimeTime   vilka de tidigare haft arrangemang med och som varit efterfrågade bland medlemmarna - märktes oron av på riktigt.

– Det har varit lite diskussioner innan men i går blev det märkbart att man inte vill komma på grund av corona, säger Nina Jansdotter.

Flera har hört av sig

Hon berättar att vänner, bekanta och andra inbjudna i kommentarsfält, privatmeddelanden och samtal talade om att de inte vill komma på releasefesten, med anledning av coronaviruset. Rädslan för att vistas i större folksamlingar uppgavs vara för stor.

– Det är ett antal vänner eller via vänner som skriver på messenger eller som jag pratat med i telefon. I och med att jag har många Facebookgrupper kan jag inte säga hur många det är i exakt vilken kanal.

Rör det sig om en handfull personer eller är det över tio stycken?

– En handfull först och sedan hakade fler på när jag började vara öppen om det.

Nina Jansdotter driver Facebookgruppen 38+ Malmö.

”Tacksam för att de skrev”

Själv har hon inte följt rapporteringen om coronaviruset minutiöst och hade därför inte haft en tanke på att en del inte vill eller vågar vistas i större folksamlingar.

– Det är ju inte så att alla skriver heller. Det är fler som tycker saker men som inte skriver, så jag är tacksam för att de skrev i går för då började jag tänka efter.

Hon betonar att hon inte vet om personerna tillhör en riskgrupp eller inte, men det är ingenting som de har nämnt när de förklarat att de inte tänker komma.

– Jag pratade med bandet i går och då frågade de om vi ska ställa in men det vill jag helst inte. Vi får se om det blir någon uppslutning men jag hade väntat mig en massiv anstormning.

Kan påverka fler bokningar

Den utbredda oron för viruset kan även få effekter på kommande evenemang som 38+ Malmö tänkt arrangera i mars.

– Jag hade tänkt köra två AW till men hörde av mig till de krögarna i går och sa att vi avvaktar lite. Vi måste hur det här går och hur det utvecklas. Jag kan inte boka rekordmånga ställen och så kommer det rekordfå. Det blir dumt.

Att så pass många meddelat att de inte tänker delta på arrangemangen på grund av coronaviruset var en väckarklocka.

– Jag fick mig definitivt en tankeställare, konstaterar Nina Jansdotter.