Ekollon bakom årets musinvasion

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2020-01-14

Det finns extra gott om möss i år, på grund av den stora mängden ekollon under 2018.

Just nu larmar ovanligt många personer om att de får sina hem förstörda av gnagare. Vissa kopplar ihop det med den milda vintern. Men enligt jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet är det fel att skylla på mildvädret – sannolikt handlar det i stället om mängden ekollon under 2018.

Skadedjursbekämpare som TT varit i kontakt med vittnar om att det just nu kommer in ovanligt många larm om musinvasioner. Och i olika grupper på sociala medier blandas foton på söndergnagda diskmaskinslangar med teorier om att det är den milda vintern och bristen på skyddande snö som får gnagarna att söka sig inomhus. Men Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tror inte att det beror på vädret.

– Det hör nog snarare ihop med att det blev ovanligt många ekollon 2018. Då kunde skogsmössen lägga upp extra stora förråd inför vintern, vilket ledde till att fler av dem överlevde och kunde föröka sig under 2019, säger Didrik Vanhoenacker.

Kommer varje år

Fler möss ledde helt enkelt till fler musinvasioner, förklarar han.

– Det är ju så att skogsmöss söker sig in i hus och sommarstugor varje år när det börjar bli kyligare, för att det ger bra skydd. Jag tror inte att de behövde söka skydd i högre utsträckning den här vintern, utan det här är sannolikt en effekt av att det fanns så mycket möss i markerna.

Oftast är det skogsmöss som tar sig in i huset. Den mus som förvirrande nog heter husmus föredrar enligt Didrik Vanhoenacker i stället ladugårdar. Även skogssorkar kan söka sig inomhus, men det är betydligt ovanligare.

– Det är lätt att se skillnad, om man hinner. Skogsmusen är vackert mörkbrun, med stora ögon och öron och en svans som är ungefär lika lång som kroppen. Skogssorken har mindre öron och svansen är bara hälften så lång som kroppen.

Skrämmande kattlukt

Till den som vill bli av med mössen rekommenderar Didrik Vanhoenacker i första hand att rådfråga ett skadedjursföretag – eller att skaffa katt.

– Även katter som inte är så bra på att fånga möss fungerar. Det räcker med lukten av katt för att sorkar och möss ska tycka att det är läskigt, säger Didrik Vanhoenacker.