Folkhälsomyndigheten om flockimmunitet: Inte vår strategi

Publicerad 2020-05-14

22 forskare dömer på DN Debatt ut vad de menar är den svenska strategin att uppnå flockimmunitet mot coronaviruset.

Men enligt Folkhälsomyndigheten är det ingen strategi från deras sida.

– Vi strävar inte efter det, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten.

På torsdagen publicerade 22 forskare en debattartikel på DN Debatt.

I artikeln kritiserar forskarna vad de menar tycks vara Folkhälsomyndighetens strategi: att uppnå flockimmunitet för att bekämpa coronaviruset.

FHM: Inte vår strategi

Men på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff uppger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning, att den svenska strategin aldrig har varit att uppnå flockimmunitet, utan istället är bromsa smittspridningen.

– Flockimmunitet är inget vi strävar efter men det är ett faktum att ju fler som haft sjukdomen, desto färre kan sprida den.

På frågan hur Folkhälsomyndigheten ställer sig till uppgifterna i debattartikeln säger Sara Byfors att kritiken är svår att bemöta:

– Vår strategi är inte flockimmunitet utan att bromsa smittspridningen och skydda de sårbara grupperna. Det är inte så mycket mer att säga om det. Deras bedömning får stå för dem, men det är inte vår strategi.

”Får viss immunitet”

Gällande de antikroppstester som numera görs säger Sara Byfors att de är tillförlitliga på gruppnivå, men att testet kan visa fel på en enskild individ.

– Tittar man på 10 000 personer är det inte lika viktigt exakt att varje individs prov blir rätt, där kan man ha en viss felmarginal. Men det är intressant att veta hur många som har genomgått infektionen.

– Men det är en ny sjukdom och man vet inte än hur länge man är immun. Men de flesta är överens om att man får en viss immunitet när man genomgått en sjukdom. Detta utifrån vad man vet från andra virus.

På frågan hur Folkhälsomyndigheten ställer sig till att den nuvarande strategin lett till fler dödsfall än i många andra länder säger Sara Byfors:

– Vi tycker det är för tidigt att utvärdera detta även om varje dödsfall är en människa. Det är vi inte okänsliga inför, men det är för tidigt att säga vad orsaken är att det ser olika ut i olika länder.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen