Trump utökar inreseförbudet – Nordkorea med på listan

Av: Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

Ytterligare länder kommer att omfattas av president Donald Trumps reviderade inreseförbud till USA, uppger Reuters.

Nordkorea och Venezuela är två av länderna som nu står med på listan – som innefattar sammanlagt åtta länder.

Amnesty International kallar nya inreseförbudet ”vettlöst och grymt”.

Donald Trump.
Foto: TT
Donald Trump.

Vita huset meddelar att de åtta länder som nu kommer att omfattas av det reviderade inreseförbudet till USA är Iran, Tchad, Syrien, Jemen, Somalia, Libyen, Venezuela och Nordkorea.

Det förra inreseförbudet som president Donald Trump presenterade i mars gällde sex i huvudsak muslimska länder. Av de har nu Sudan strukits – och ytterligare tre tillkommit.

Enligt Politico kommer inreseförbudet mot Nordkorea och Venezuela inte få några större praktiska konsekvenser, bland annat eftersom få nordkoreaner reser till USA. Inreseförbudet mot Venezuela gäller bara personer inom regeringen och inte vanliga medborgare.

”Som president måste jag säkerställa USA:s och dess folks säkerhet och intressen”, säger Donald Trump i ett uttalande.

Börjar gälla i oktober

Det nya inreseförbudet väntas börja gälla 18 oktober och har reviderats efter att tidigare inreseförbud mött starkt motstånd från både allmänhet och federal rätt. Medborgare i dessa länder som redan har visum, eller nära familjemedlemmar i landet, kommer fortfarande ha möjlighet att kunna resa in i USA.

Donald Trump har också twittrat att USA:s säkerhet är hans högsta prioritet. ”Vi kommer inte att släppa in de som inte håller för en säker granskning”, skriver presidenten.

Trumps tredje försök

Det nya inreseförbudet är Trump-administrationens tredje försök att begränsa resor in i USA. Det första inreseförbudet, som presenterades i januari gällde sju i huvudsak muslimska länder – det andra inreseförbudet presenterades i mars och gällde sex av de ursprungliga sju länderna.

Det tredje reviderade inreseförbudet har redan hunnit få skarp kritik.

– Att det ursprungliga förbudet var särskilt skandalöst betyder inte att vi bör tillåta ännu en version av diskriminering sanktionerad av myndigheter, säger Naureen Shah vid Amnesty International USA.

– Det är vettlöst och grymt att förbjuda hela nationaliteter av folk som ofta flyr just det våld som den amerikanska regeringen försöker hålla borta från landet. Förbudet kan inte tillåtas i någon form.

Publicerad:

LÄS VIDARE