Transportstyrelsechef avgick efter skandalen – får ny tjänst

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius avgick efter it-skandalen.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Gramenius att jobba kvar inom myndigheten.

– Förtroendefrågan är en bedömning som Jacob själv har gjort och jag har förståelse för den bedömningen, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör vid Transportstyrelsen.

Det var i mitten på september som Dagens Nyheter avslöjade att Transportstyrelsen redan under sommaren 2014 frångick it-regler gällande rikets säkerhet.

I samband med granskningen valde myndighetens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius att avgå efter att ha konfronterats med uppgifter om att han ska ha frångått de regler som fanns för hantering av it-säkerhet.

– Jag har haft ett samtal med Jacob. Han har bestämt sig för att lämna sitt uppdrag som ställföreträdande generaldirektör och medlem i ledningsgruppen. Han ser att detta kan påverka hans förtroende och ledningens förtroende, sa Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör vid Transportstyrelsen vid tillfället till DN och tillade att han ser allvarligt på att man överträder gällande lag och även de interna riktlinjerna.

Men enligt Aftonbladets uppgifter kommer Gramenius att fortsätta att jobba kvar på myndigheten.

– Han kommer vara kvar inom Transportstyrelsen men vi har inte pratat klart exakt om vilka arbetsuppgifter han kommer att ha. Vad han har gjort är att lämna sina uppdrag i styrelsen och som ställföreträdande generaldirektör, säger Jonas Bjelfvenstam om Aftonbladets uppgifter.

Du har tidigare sagt att du ser allvarligt på att regler har överträtts i samband med detta – kan en sådan person verkligen jobba kvar?

– Det är inget anmärkningsvärt att han får stanna kvar. Det överensstämmer med det arbetsrättsliga regelverk vi har i Sverige. För mig handlar detta om en förtroendefråga där förtroendet för honom och ledningen påverkas av det faktum att han var ställföreträdande generaldirektör vid tillfället.

– Jag tycker att det är skillnad att vara chef och ansvarig för ledningen mot att ha en annan befattning inom myndigheten.

Har du fortfarande förtroende för Jacob Gramenius?

– Jakob har en stor kompetens och en betydande erfarenhet som jag tror att vi kan dra nytta av. Förtroendefrågan är en bedömning som Jakob själv har gjort och jag har förståelse för den bedömningen.

Vilken roll Gramenius kommer att ha framöver är ännu oklart. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en anställning som senior advisor.

– Vi har en dialog om detta och det är inte riktigt klart vilka hans uppgifter blir. Vad titeln blir får vi skriva papper om sedan. Även lönen hänger ihop med den diskussionen. Det är inte så att vi per automatik reviderar lönen i samband med att man flyttar på sig.

Kommer han ha någon anknytning till sin tidigare roll?

– Nej, jag tycker det är nödvändigt att vi begränsar anslutningen till det han har sysslat med tidigare.

Publicerad:

LÄS VIDARE