Israel/Palestina-konflikten

Mediehus har bombats av Israel i Gaza

Av: 

Linus Lindgren

Anna Sjögren

Beri Zangana

NYHETER

Ett höghus där flera internationella medier har sina redaktioner har kollapsat efter att ha bombats av israeliska flygvapnet.

Nyhetsbyrån AP, som är en av medierna som har sin redaktion i byggnaden, skriver att de inte har fått någon förklaring till varför byggnaden bombades.

– Allt förstördes på två sekunder, säger Al Jazeeras, Safwat al-Kahlout till kanalen.

Ett höghus i Gaza där flera internationella medier, bland annat nyhetsbyrån AP och tv-kanalen Al Jazeera, har sina redaktioner har kollapsat efter ett att israeliskt bombplan träffade byggnaden, skriver bland annat nyhetsbyrån AP.

Det ska handla om flera bomber som träffade byggnaden vid 14.00 svensk tid. Bilder från händelsen visar sedan hur höghuset kollapsar och på bara några sekunder förvandlas huset till en hög med bråte.

Ägaren av huset tog ungefär en timme innan explosionen emot en varning från den israeliska militären om att byggnaden skulle bombas och byggnaden evakuerades. Det rapporterar AP själva som också skriver att anställda och boende i byggnaden flydde i panik efter varningen.

En stund senare skriver Al Jazeera-journalisten Linah Alsaafin på Twitter att byggnaden har träffats av fyra missiler av ett israeliskt bombplan.

Här träffas Jala Tower efter det israeliska luftangreppet i Gaza.

”Väldigt personligt”

En av de som var inne i byggnaden var Al Jazeeras journalist Safwat al-Kahlout. Han säger att byggnaden som han har jobbat i under 11 år förstördes på bara två sekunder.

– Det här är en väldigt personlig händelse för oss. Tanken på att byggnaden inte finns kvar är en väldigt konstig tanke, säger han till kanalen.

AP har inte fått någon förklaring till varför just den här byggnaden bombades.

Al Jazeera rapporterar i sin tv-sändning att ingen av deras anställda har skadats och att alla deras anställda är i säkerhet.

AP: ”Vi är chockade”

Nyhetsbyrån AP har uttalat sig med anledning av bombningen mot byggnaden där de har sitt kontor.

"Vi är chockade och förskräckta över att Israels militär riktade och förstörde byggnaden där AP har sitt kontor tillsammans med andra nyhetsorganisationer i Gaza", skriver AP:s vd Gary Pruitt i ett uttalade.

Han skriver vidare att de nu söker information från den israeliska regeringen och är även i kontakt med USA:s utrikesdepartement.

Ett drygt tiotal av AP:s journalister och frilansjournalister var inne i byggnaden och hann evakueras i tid, skriver Gary Pruitt.

Det finns i nuläget inga uppgifter om några personskador.

Vita huset: Journalisters säkerhet av största vikt

Vita huset har varit i kontakt med Israel efter att bombningen av byggnaden.

”Vi har kommunicerat direkt till israelerna att det är av största vikt att säkerställa journalisters och oberoende mediers säkerhet”, skriver Vita husets pressekreterare Jen Psaki på Twitter.

Här rasar byggnaden efter attacken
Här slår Israel till mot byggnaden.
Här rasar byggnaden efter attacken

IDF: Byggnaden användes av Hamas

Israels militär, IDF, skriver på Twitter att Hamas använder sig av höga civila byggnader i Gaza för att samla in information, planera attacker och för kommunikation. Enligt militären hade höghuset ”kontor tillhörande medieorganisationer som Hamas använder som mänskliga sköldar”.

”Alla höghus som har attackerats av IDF har använts för militära ändamål”, skriver de.

Kort efter Israels missilattack mot höghuset kom uppgifter om att Hamas planerar raketattacker mot Tel Aviv som hämnd, skriver israeliska tidningen Haaretz.

”Invånare i Tel Aviv bör vara beredda på vårt svar”, sa en talesperson för Hamas militära gren.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Ett höghus i Gaza med flera redaktioner bombades på lördagen.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Israel/Palestina-konflikten

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Gaza

Israel/Palestina-konflikten

Medier