P4-chef drog grova skämt inför elever i ”Vi i femman”

Publicerad 2021-05-13

Peter Sundblad.

P4 Västs kanalchef Peter Sundblad drog grova skämt med kollegor under en områdesfinal av ”Vi i femman”.

Det de inte visste var att mikrofonerna var på och allt hördes av femteklassarna.

– Det är djupt beklagligt och jag ber verkligen om ursäkt. Barn ska inte behöva höra detta, säger han.

Förra veckan skulle områdesfinalen av ”Vi i femman” avgöras mellan femteklassare på Ljungskileskolan och Bokenäs skola, vilket P4 Väst och Bohusläningen rapporterat om.

På grund av coronapandemin har deltävlingarna genomförts digitalt. Inför finalen bestämde produktionen att den skulle bandas på plats för att få bättre ljud i radion. Under inspelningen drog delar av medarbetarna grova skämt i studion. Men mikrofonerna var påslagna och skämten hördes av eleverna.

– Vi var väldigt stressade och det var rörigt och roddigt i studion. Vi var uppspelta och nervösa över tekniken och det drogs ett skämt om att ”Herregud. Vi springer omkring som om vi tagit knark”. Att vi var yra i mössan, säger P4 Västs kanalchef Peter Sundblad till Aftonbladet.

Finalen inleddes och kanalchefen Peter Sundblad, som också var domaren, berättar att en fråga var så svår att personerna reagerade på det i studion.

– Flera av oss reagerade på att det borde vara omöjligt för en 11-åring att kunna detta. Och då kom ett skämt från vårt håll om att ”inte ens under pistolhot kan man klara den frågan”. Det var en ren reflektion och inte riktat mot någon, säger han.

Under en paus satt medarbetarna i studion och pratade om studentliv.

– Av någon anledning kom vi in på det. Det låter helt bisarrt. Men så var det. Det pratades om att en person som anordnar en fest i studentbostäder kallas för sexmästare. Det var inget sexskämt. Men jag förstår att det inte låter bra i barns öron och de ska inte behöva höra något av detta som sades, säger han.

”Oj fan, det var inte alls bra”

Produktionen var inte medvetna om att skämten hörts av barnen. Peter Sundblad fick beskedet på telefon dagen efter då klassens lärare kontaktade honom.

– Det var chockartat och jag tänkte ”oj fan, det var inte alls bra” och bad om ursäkt. Det blev galet. Vi skulle komma till Ljungskileskolan och lämna pokal. Samtidigt ville jag prata med barnen om det som hänt, men vi fick veta att vi inte var välkomna, säger han.

P4 Väst publicerade under måndagen nyheten om att skolan vägrat ta emot dem och att de bett att få pokalen skickad till sig.

– Eftersom vi rapporterat om oss själva klev jag åt sidan och P4 Göteborgs ansvariga utgivare har gått in tillfälligt och en frilansjournalist har rapporterat om nyheten, säger han.

Peter Sundblad betonar det olämpliga i att barnen behövt höra skämten.

– Det är jättebeklagligt och jag vill be samtliga om ursäkt. De ska inte behöva höra detta och det är inget som lämpar sig för barn och jag kan förstå att det är drastiska uttryck ur ett barns perspektiv. Det var skämt och reflektioner ägnade åt oss själva och inte alls riktat mot någon annan eller något förskönande av våld och knark, säger han.

Långköraren ”Vi i femman” startade redan 1963.

Förnekar favorisering av lag

Klassens lärare säger till Bohusläningen att vissa personer i produktionen ska ha sagt att Ljungskileskolan ”inte hade en chans” och att det var tur att de hade någon som kunde ”hålla koll på hon den där” eftersom hon inte gick att lita på. Läraren upplevde att de pratade om henne.

Malin Cornwall är rektor för årskurs 4-6 på Ljungskileskolan och är starkt kritisk till produktionen.

– Det var nedvärderande när de pratade om klassläraren som ”hon den där”. Ljungskileskolan vann finalen, barnen var fantastiska, men de har med sig känslan av att programledaren och domaren var partiska. De sade till exempel att ”Bokenäs kommer att sopa skiten ur Ljungskileskolan”, säger Malin Cornwall till Bohusläningen.

Peter Sundblad förnekar att man favoriserat något lag eller misstänkliggjort någon person.

– Det är helt absurt att vi skulle hoppas att en viss klass skulle vinna. Eventuellt kan vi ha nämnt något om att ett visst lag är favoriter. Men jag har inget minne av att vi skulle ha favoriserat. Angående läraren nämnde vi att det var skönt att vi hade finalen på plats och skämtade om att vi nu hade kontroll, men det var inget misstänkliggörande, säger han.

Följ ämnen i artikeln