Ryska larmet: Outhärdligt att vara kvar i Nordkorea

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nedstängningen av Nordkorea är så brutal att inte ens internationella diplomater klarar av att vara kvar.

Nu finns bara 290 utlänningar i hela landet.

Kim Jong-un beskrivs som livrädd för viruset – och har varnat för ”gult damm” som blåser in från Kina.

Det är ryska diplomater vid ambassaden i Pyongyang som i ett inlägg på Facebook larmar om de fruktansvärda förhållandena i Nordkorea. Vanligtvis brukar regimen se till att åtminstone internationella gäster och diplomater är välförsedda med de varor och bekvämligheter de behöver.

Man är noga med att hålla upp en stark fasad utåt samtidigt som befolkningen i mångt och mycket lever i misär.

Men när de första uppgifterna om coronaviruset spreds i januari 2020 stängde Nordkorea ner totalt – och har i princip stoppat all handel med grannen Kina.

Kim Jong-un.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-un.

Kim fruktar viruset

Kim Jong-un uppges vara rädd för att varor som transporteras över gränsen från Kina kan föra med sig viruset in i Nordkorea. Detta har inneburit att importen av viktiga varor som mat och läkemedel nästan helt stannat av.

Regimen har också varnat för ”gult damm” som blåser med sig virus in över gränsen därifrån, skriver The Guardian.

Och eftersom landet är enormt beroende av sin gigantiska granne har stoppet lett till ännu värre förhållanden för den hårt prövade befolkningen.

Det ska vara brist på i princip allt som behövs för att klara tillvaron: Mat, tvål, tandkräm och batterier. Matbristen och hungern har förvärrats ytterligare av kraftiga översvämningar som förstört skördar och annan jordbruksproduktion i landet.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Buss i Nordkorea.

Alla invånare lever nu under en brutal nedstängning som uppges vara den hårdaste i världen. Ryska diplomater har tidigare uppgivit att man inte får lämna sina hem.

I inlägget på Facebook beskriver ryssarna en ”kollektiv flykt” av utlänningar från Pyongyang och menar att det ”tyvärr inte kommer bli de sista” som flyr de outhärdliga förhållandena i huvudstaden.

Av internationella hjälparbetare återstår bara tre i landet. All FN-personal är evakuerad. Totalt ska bara 290 utlänningar befinna sig i Nordkorea.

”Man förstår de som lämnar huvudstaden. Knappast alla kan utstå de totala restriktionerna som är utan motstycke, den stora bristen på viktiga varor som mediciner, omöjligheten att lösa hälsoproblem”, skriver diplomaterna på Facebook.

Även de delar av befolkningen som kan försöker lämna landet. I förra veckan hoppade sex gränsvakter av till Kina på grund av ”hunger och utmattning”.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vy över färggranna höghus i Pyongyang.

Flydde på handdragen dressin

Det blev uppmärksammat i februari när rysk ambassadpersonal och deras familjer tvingades ta sig sista delen över gränsen med hjälp av en handdriven dressin efter att ha färdats i tåg 30 timmar från Pyongyang.

Enligt Moscow Times publicerade Ryssland bilderna för att ”sätta press på och förödmjuka” regimen som hämnd för behandlingen som landets diplomater i Nordkorea utsatts för.

– Ryssland gillar inte att hänga ut Nordkorea, men man var väldigt missnöjd över hur dess medborgare behandlats. Det är rejäl mat- och medicinbrist så man beslutade sig att för att bevisa en poäng med den videon, säger en rysk diplomatkälla till Moscow Times.

Sveriges ambassad i Pyongyang tömdes på svenskar redan i augusti i fjol. Då hänvisade man till försämrad rörelsefrihet på grund av pandemin. Sverige har en viktig diplomatisk roll i Nordkorea eftersom man agerar diplomatisk skyddsmakt till en rad stora länder, bland annat USA och Tyskland.

Foto: Jon Chol Jin / TT NYHETSBYRÅN
En arbetare i skyddsutrustning med desinfektionsmedel på nästan öde terminal vid Pyongyang flygplats.

Men alla dessa larm till trots, enligt den officiella, regimtrogna nyhetsbyrån KCNA är allt bara fint i landet. Senaste nyhet på nyhetsbyråns sajt gäller ett byggnadsprojekt i Pyongyang där man bygger 10 000 lägenheter genom ”socialistisk byggande” och ”heroisk kämpaanda”.

Man skriver att projektet är en del av en pågående kampanj där ”magnifika gator” byggs varje år och ”mirakel som får världen att häpna” genomförs.

Nyhetsbyrån beskriver bland annat att man konstruerat stommen på en 70 våningar hög skyskrapa på 74 dagar. Teglet på väggarna fick man upp på 13 dagar. Allt enligt KCNA.

Officiellt har Nordkorea inte ett enda bekräftat fall av covid-19.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN