Tegnell om smittan bland unga: Ser över åtgärder

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-30

Smittan ökar i Sverige – och det är i alla åldersgrupper.

Även i gruppen barn och unga ökar den nu.

Nu tittar Folkhälsomyndigheten på åtgärder för att bromsa smittspridningen bland barn och unga.

Smittspridningen ökar i Sverige och utvecklingen är fortsatt oroväckande, konstaterar Anders Tegnell. De senaste 14 dagarna har Sverige haft en kraftig ökning – nästan 700 fall per 100 000 invånare har bekräftats.

Och det är i nästan alla åldersgrupper som smittspridningen nu ökar.

– De flesta åldersgrupper ökar på ungefär samma sätt utom de allra äldsta som ligger på en låg nivå, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell under en av alla pressträffar.

Ökar i alla grupper

Samtidigt syns en avplaning vad gäller minskningen av dödstalen.

Men smittan, den ökar alltså i alla åldersgrupper – även i gruppen barn och unga.

– Den har ökat, på samma sätt som smittan har ökat i alla andra åldersgrupper, men vi har inte sett någon liknande utveckling inom vården, vilket känns bra, det är inte fler som blir allvarligt sjuka, säger Anders Tegnell.

Samtidigt understryker Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten nu undersöker om barn och unga verkligen är mer drabbade. De tittar även på åtgärder för att minska smittspridningen inom gruppen barn och unga.

– Vi tittar nu också på ett paket för att hjälpa skolorna att ha en ännu säkrare miljö för att få ner smittan där så mycket som möjligt. Så det är framför allt skolan, säger Anders Tegnell.

Nyligen tog Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen om fortsatt distansundervisning bland gymnasieelever.

– Det är en grupp som inte kunnat slutföra sina studier på ett normalt sätt, och som skulle drabbas väldigt hårt på många olika sätt, inte minst när det gäller deras hälsa. Man måste då väga olika typer av restriktioner och rekommendationer, säger Anders Tegnell i Studio ett i P1.

Ökning inom vården

Statsepidemiologen understryker även att följsamheten hos gruppen unga behöver bli bättre. Därför har man tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tagit fram ett paket för att bättre kommunicera och se till att restriktionerna efterlevs.

– Det är för att skapa en större förståelse vad gäller följsamheten i de grupperna, säger Anders Tegnell.

Inom vården syns en förskjutning sedan första veckan i februari vad gäller sjukhusvård. Socialstyrelsen pekade på en ökning i bland antalet inlagda på IVA i grupperna 30–49 år och 50–69 år.

– Vi ser en ökning totalt, inte bara på IVA, utan inom hela sjukvården. Så vårdsökande har ökat och förskjutits lite. Hur sjuka de blir och om det är en förändring i sjukdomsbilden, den typen av information har vi inte sammanställt. Vi har inte så pass mycket underlag än, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen