Åtalas för 124 smugglingsresor till Tyskland

TT

Publicerad 2021-04-07

Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket syd. Arkivbild tagen i samband med ett annat smugglingsärende.

En man misstänks ha åkt tur och retur till Tyskland 124 gånger för att smuggla alkohol. Hans fru är misstänkt för att ha varit med på 47 av resorna. Nu åtalas ett par i 60-årsåldern för systematisk alkoholsmuggling.

Enligt tullen har smugglingen inbringat hundratusentals kronor och samtidigt ska paret ha kvitterat ut sjukpension respektive sjukpenning.

"Det är tyvärr mycket vanligt att personer som ägnar sig åt sådan här brottslig verksamhet samtidigt får någon typ av sjukersättning. Vår utredning gör nu att Försäkringskassan kan komma att återkräva den ersättning som betalats ut", säger biträdande kontrollchef Oscar Lindvall i ett pressmeddelande från Tullverket.

Bedömningen av smugglingens omfattning grundar sig bland annat på spaning, bilder från vägkameror i Danmark och de avgifter paret betalat för att ta sig över Öresundsbron. Totalt har 8 680 liter sprit smugglats in, misstänker åklagaren, som bedömer att det handlar om grov smuggling.

Mannen medger att han gjort en del inköpsresor, men inte i den stora omfattning som han åtalas för. Han nekar till brott och frun säger att hon bara följt med för att handla mat och kläder.

Följ ämnen i artikeln