Skånska vården öppnar för besök

Publicerad 2020-09-30

Region Skåne-skylt vid Malmö sjukhusområde.

Den skånska vården öppnar för besök från och med den 1 oktober.

Besök kommer att tillåtas vid flera mottagningar och verksamheter – men restriktioner kvarstår.

– Eftersom vi vet att vi måste leva med covid-19 under en längre tid behöver vi öppna upp för besök, men det sker under kontrollerade former, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i ett pressmeddelande.

Under torsdagen ändras det besöksförbud som infördes inom vården den 12 mars i år till följd av coronavirusets utbrott. På flera mottagningar och verksamheter kommer besökare tillåtas, så länge man inte har symtom. Man tillåts inte komma in om någon i ens hushåll har konstaterad covid-19. Lokala riktlinjer kommer att gälla för de olika vårdställena. Exempelvis kommer besök inte tillåtas på avdelningar med patienter som har hög infektionsrisk.

– Nu behöver vi skåningarnas hjälp för att kunna få till säkra besök i vården. Eftersom vi vet att vi måste leva med covid-19 under en längre tid behöver vi öppna upp för besök, men det sker under kontrollerade former, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i ett pressmeddelande från regionen.

– Vi kommer att följa noga hur det går och kan snabbt behöva ändra reglerna igen om vi ser att smittspridningen ökar.

Restriktionerna på BB kommer dock att kvarstå – medföljande partner får enbart följa med på själva förlossningen men inte vidare till BB.

På akutmottagningar kan en symtomfri person följa med patienter under 18 års ålder, patienter med personlig assistent, patienter som har uppenbara svårigheter att förmedla sitt vårdbehov samt patienter i livets slutskede.

42 nya fall under onsdagen

I nuläget vårdas totalt 10 personer med konstaterad covid-19 på sjukhus i regionen – vilket är lägsta siffran sedan den 12 september.

42 nya fall har konstaterats i Skåne sedan i går. Sedan pandemins utbrott har 5 869 fall av covid-19 konstaterats i Skåne. Just nu vårdas åtta patienter med covid-19 på vårdavdelning i regionen och två personer vårdas med intensivvård.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln