Nya lokala restriktioner i Västra Götaland

Uppdaterad 2021-02-22 | Publicerad 2021-02-17

Region Västra Götaland inför nya lokala restriktioner som börjar gälla omedelbart.

Bland annat införs munskyddskrav i kollektivtrafiken och i vissa inomhusmiljöer.

– Det är en mycket allvarlig situation, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Smittspridningen i Västra Götaland har börjat öka igen.

Därför inför regionens smittskyddsläkaren nya lokala restriktioner som börjar gälla direkt.

Antal bekräftade fall med covid-19 ökade med 14 procent under vecka 6 jämfört med föregående vecka. Dessutom fortsätter förekomsten av den brittiska virusvarianten att öka i stickprov. Vidare har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat minska.

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Spårvagnsresenärer med munskydd i Göteborg.

Detta gäller

  • Munskydd

Regionen uppmanar till att avstå från alla resor som inte är nödvändiga. Måste man resa ska man göra det på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Munskydd ska alltid användas i kollektivtrafiken under rusningstid men även vid andra tider. I inomhusmiljö ska engångsmunskydd användas när det inte går att hålla avstånd.

Munskydd ska även användas inomhus, i situationer där nära kontakt under längre tid inte går att undvika.

  • Håll avstånd

Invånarna uppmanas att bara träffa människor man normalt umgås med och begränsa nya kontakter. Alla ska också försöka undvika alla platser där det kan uppstå trängsel, till exempel kollektivtrafik, köpcentrum och butiker. Den som handlar mat bör välja tider när så få andra som möjligt handlar och inte ha med sig sällskap.

  • Hemarbete

Alla som kan ska fortsätta arbeta hemifrån. När det inte är möjligt ska man hålla avstånd och undvika trängsel på arbetsplatsen. Det gäller även i fikarum och personalrum.

  • Distansundervisning

Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt distansundervisning för gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.

De nya rekommendationerna införs i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Västra Götaland och börjar gälla omedelbart från i dag, 17 februari, till och med 14 mars.

 


PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln