De hjälper hemlösa i höstkyliga Malmö: ”Många som fryser”

Publicerad 2020-10-16

Peter (t v), som själv är hemlös, delar ut kläder till hemlösa i höstkylan genom projektet ”Hjälp en hemlös” i Malmö – ett initiativ som startades av Johannes Bathily (t h).

Mitt i centrala Malmö har det dykt upp klädställningar för hemlösa.

Här kan hemlösa hämta kläder gratis av nya projektet ”Hjälp en hemlös”. De som står där har bestämt sig – alla hemlösa i Malmö ska ha en jacka i vinter.

– Jag upplever behovet i Malmö som stort. Det finns många som fryser, säger initiativtagaren Johannes Bathily.

Det är en bitigt kall höstdag när Aftonbladet möter upp Johannes Bathily under träden på Triangeltorget. Här, mitt i centrala Malmö, har det dykt upp klädstångar fulla med kläder vid trädäcken. Det ser ut som en loppis – men syftet är något helt annat.

Johannes Bathily startade initiativet ”Hjälpenhemlös.se” för omkring en månad sedan. Projektet finns både som en hemsida där man kan beställa kläder att dela ut själv eller få hjälp med att dela ut till hemlösa, men sedan någon vecka tillbaka står de även mitt i centrala Malmö och samlar in och delar ut kläder till hemlösa och socialt utsatta.

Han har tidigare gryndat andra initiativ såsom Jobb & bostad, ett forum på sociala medier för personer som söker jobb och bostad, ett projekt som blivit ganska självgående. Därför sökte han nu något nytt.

– Det föll sig ganska naturligt att starta ”Hjälp en hemlös”. Nu har projektet varit igång i tre veckor, vi har fått en helt ofattbart positiv respons, både på sociala medier, via media, via folket här på gatan på Triangeln, det är bara så mycket kärlek och positivitet, säger Johannes Bathily.

Valet av plats är inte en slump.

– Det är tusentals människor här varje dag på just den här gatan, så då känner vi att det är en ypperlig plats att synas på, ju fler folk som ser desto bättre kan det bli, och fler hemlösa kan bli hjälpta. Sen vill jag samtidigt med allt detta motverka den löjliga stigmatiseringen som finns. Hemlöshet kan hända vem som helst, säger Johannes.

Johannes framför en av klädställningarna. Bakom honom pågår uppackning av insamlade kläder i full fart.

När det kommer någon som hämtar kläder så säger de till personen att säga till andra som den vet är i behov.

– Vi vill bara ha hit folk som är genuina och behöver kläder, inte de som vill ha grejer för att sälja vidare. Vi försöker ha någon här hela tiden. Dessvärre är det ju så att det är två personer som faktiskt bor här, och de hjälper till. Det är absolut inte optimalt för dem men vi gör allt vad vi kan för att hjälpa dem så snart som möjligt, men de sover här oavsett om vi är här eller inte, så de håller lite kik där, säger Johannes.

Projektet har en Facebookgrupp som ökat med 1 500 medlemmar på en vecka. I projektets kanaler efterfrågar de plagg, sovsäckar och tält beroende på vad för behov som finns och vad de saknar i lager.

– Jag upplever behovet i Malmö som stort. Det finns många som fryser, säger Johannes Bathily.

Johannes berättar att man nu söker efter en lokal för att projektet kan fortsätta inomhus.

”Vet hur jävligt det är att inte ha kläder”

En av de som hjälper till i klädutdelningen är Peter. Han är själv hemlös sedan nästan fyra år tillbaka. Han berättar att han kom i kontakt med projektet då han sov på Gustav Adolfs torg.

–Johannes kom dit och snackade med hemlösa där, och berättade om idén att ge ut kläder och så frågade han om jag var intresserad av att hänga på. Så jag har varit med från starten.

– Jag gör det från hjärtat, jag vill inte ha någonting utan bara hjälpa andra människor i samma sits. Jag vet ju hur situationen är, och jag känner de flesta andra hemlösa här nu, så det blir lite enklare för dom att komma fram till mig och prata, för det är lite skamset hela grejen va. Men jag försöker bryta den trenden och få samhället att öppna upp ögonen. För detta är, anser jag, ett av de största samhällsproblemen som finns, säger Peter.

Peter framför tältet som satts upp vid klädinsamlingen på Triangeltorget.

Vad är det viktigaste med projektet för dig?

– Att hjälpa människor, så mycket det går. Speciellt nu när vintern börjar komma, det är kallt på nätterna. Det kan jag säga, för jag sover ju ute själv, jag vet hur jävligt det är att inte ha kläder. Det kommer hit människor i t-shirt och sitter och fryser. De pratar gärna med mig för de känner igen mig, säger Peter.

Han berättar att sociala medier har hjälpt projektet mycket.

– Vi får in så mycket grejer som kläder, skor, sovsäckar och allt vad det innebär, det har ju exploderat och är helt suveränt. Kläderna kan vara skillnaden mellan liv och död. Jag vet ju att det finns folk här i Malmö som har frusit ihjäl. Det behövs vinterkläder och sovsäckar, filtar, kudde, täcke, allt som kan värma. Och tält för det är många som sover i parker och under träd och sådär.

– Man gör någons dag om man lämnar grejer, jag har mött så många som kommit hit och hämtat grejer och som är tårögda när de går härifrån. Och det gör min dag jag är glad om jag kan göra någon glad, då är jag superglad.

”Anar inte vilka som finns bakom de här människorna”

En annan som hjälper till ofta är Fredrik, som tidigare varit hemlös under fem månader. Han blev hemlös efter en separation, och i samma veva förlorade han jobbet. Efter att ha bott hos lite kompisar ett tag sov han ute. Sen fick Fredrik boende genom stadsmissionen en månad. 

– Där träffade jag allt ifrån gamla högt uppsatta chefer som hade jobbat på multinationella företag som bodde där också. Du anar inte vilka som finns bakom de här människorna. Där och då bestämde jag mig för att nej, nu är det stopp, nu måste jag fixa mitt liv. Jag sökte och fick ett säljarjobb ganska omgående, säger Fredrik.

– Jag hade aldrig något missbruksproblem, då hade det varit svårare. Jag mådde okej och hade kraft och muskler kvar och även talets gåva.

Efter att ha fått jobbet lyckades Fredrik hitta boende genom en kompis kompis kompis. 

– Fem månader är ganska kort tid, men det är fem månader för mycket. Jag lärde mig en del på vägen. Idag har jag mycket mer empati och ser de trasiga liven. Man måste nog ha bott på gatan för att verkligen förstå hur det är, säger Fredrik.

Nu hjälper Fredrik andra genom att delta i projektet Hjälp en hemlös, och är ofta där och pratar och delar ut kläder.

– Nu börjar det bli vinter, det är kallt. Vi bestämde att alla hemlösa i Malmö så gott vi kan ska ha en varm jacka i vinter. För att jag har sett folk som fryser, som sitter tunt klädda mitt i vintern, under noll grader, det är hemskt att se det.

För två veckor sedan såg han tre män som satt med tunna kläder på gågatan, en med t-shirt.

– Då cyklade jag hit och hämtade massa filtar, men fanns inte mycket då eftersom det var väldigt nytt, men gick och gav till han med T-shirten. Sen kom han på morgonen och fick massa kläder. Jag vet hur det är att frysa, det är hemskt. Jag hade iallafall tur att jag hade med mig alla mina kläder, rena… men de blir snabbt smutsiga när man bor ute, säger Fredrik.

– En hemlös vill inte se ut som en hemlös, en hemlös vill ju lukta gott och ha rena kläder. Därför ger vi inte bara jackor utan andra kläder, nya kläder, och skor.

Följ ämnen i artikeln