Smugglade in 147 kilo cannabis – åtalas

Publicerad:
Uppdaterad:
Åtta kartonger innehållandes cannabis från lastbilens last.
Foto: Tullverket
Åtta kartonger innehållandes cannabis från lastbilens last.

NYHETER

En man förde in 147,5 kilo cannabis till Sverige via Lernacken i Malmö.

Efter ett tag fick mannen köra vidare till Halmstad där lasten skulle lämnas – ovetandes om att lasten hade bytts ut av tullen.

Nu åtalas mannen för grov narkotikasmuggling, och två andra för försök till grovt narkotikabrott.

En man i 55-årsåldern åtalas för grov narkotikasmuggling och tre män åtalas för försök till grovt narkotikabrott efter att det förts in 147 kilo cannabis i landet. 

Mannen som åtalas för grov narkotikasmuggling misstänks vara den som infört exakt 147 512 gram cannabis i landet via Lernacken i Malmö. Lasten ska ha bestått av 116,6 kg cannabis och resterande 30,9 kg cannabisharts. Det beräknade värdet för cannabiset räknas till 6,8 miljoner kronor – men Tullverket tror att det verkliga värdet när det säljs på gatan skulle uppgå till 16,9 miljoner.

Foto: Tullverket
På två av de omkring 18 lastpallarna i lastbilen hittades cannabis. De två lastpallarna där cannabiset var är utpekade på bilden.

Efter detta ska mannen ha försökt transportera narkotikan till en adress i Halmstad för att överlämna eller överlåta narkotikan till två män där. Narkotikan hade dock bytts ut av Tullverket i Malmö, utan att mannen visste det. Mannen hade fått sitta i ett förhörsrum i flera timmar medan tullverket bytte ut lådorna, visar förundersökningsprotokollet. Mannen fick sedan köra vidare och fortsatte till Halmstad där lasten skulle lämnas.

De två män som greps i Halmstad, i 30- respektive 35-årsåldern, ska tillsammans med mannen som fört in cannabisen i landet ha mottagit, lastat om och transporterat kartonger – ovetandes om att narkotikan hade bytts ut.

Brotten anses av åklagaren vara grova då det gäller en särskilt stor mängd narkotika, och att brottet varit en del av en större kriminell verksamhet.

Foto: Tullverket

Mannen som misstänks ha fört in narkotikan i landet åtalas både för grov narkotikasmuggling samt för grovt narkotikabrott. Åklagaren yrkar även på att mannen ska utvisas. De andra två åtalas för försök till grovt narkotikabrott.

Efter gripandet återfanns även cannabis samt kulpatroner i en av de andra misstänkte männens bostad. Han är nu även misstänkt för narkotikabrott samt brott mot vapenlagen.

Foto: Tullverket
Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%