Maja, 104, frisk från covid: Den bästa julklappen

Publicerad 2020-12-24

I början av december blev Maja Sjöberg, 104, sjuk i covid-19.

Men för några dagar sedan fick familjen uppleva ett tidigt julmirakel när beskedet kom att hon vunnit över sjukdomen.

– Hon har överlevt spanska sjukan, två världskrig och corona, det är helt otroligt, säger Ellika Custhag, ett av hennes sju barnbarn.

GP var först att berätta om 104-åriga Maja Sjöberg. I början av december började Maja Sjöberg, 104, att känna sig lite hängig och fått hosta och feber. Hon tog ett coronatest på äldreboendet i Göteborg som kom tillbaka positivt.

Hennes familj – bestående av barn, barnbarn, barnbarnsbarn och deras barn – förberedde sig på det värsta eftersom Maja med sin höga ålder tillhör riskgrupp.

– Vi blev väldigt oroliga i familjen såklart och frågade titt som tätt hur det gick för henne. Det var oroliga dagar, berättar barnbarnet Ellika Custhag, 49.

”Var rädda för en mörk jul”

Men så kom tecken på att Maja började bli bättre. Febern försvann och familjen började få upp hoppet. I måndags, tre dagar före julafton, blev hon friskförklarad och familjen kunde andas ut.

– Vi var rädda att det skulle bli en mörk och tråkig jul. Det här var den bästa julklappen vi kunde få, säger Ellika Custhag.

Vanligtvis brukar Maja Sjöberg få besök av sina barn på julafton. Men i år blir det annorlunda för henne, liksom för oss andra.

– Vi får inte besöka henne som vi brukar göra, men de brukar ordna jättefint för de äldre på boendet med god mat och sånt, berättar Ellika Custhag.

Har upplevt två världskrig

Hennes mormor har varit med om mycket sedan hon föddes år 1916.

– Hon har upplevt så otroligt mycket av hemskheter och fina revolutioner i världen under sitt liv. Det är smått fantastiskt. Hon har varit med om spanska sjukan, två världskrig och corona, det är helt otroligt, säger Ellika Custhag.

Hon har inte kunnat träffa sin mormor sedan i våras, innan pandemin bröt ut.

– Jag hoppas kunna träffa henne när det blir säkert, så fort de säger att det är okej att vi kommer dit. Det är ju möjligt att man kan träffas ute eller så i vår, säger hon.

Läsarna gläds med Maja

Ellika Custhag och familjen kommer att fira en betydligt mindre jul än vanligt i år.

– Normalt sett kommer alla fem generationer hem till oss i vårt stora hus och vi är mellan 25 och 30 personer. Men i år är vi bara närmsta familjen och tar glöggen utomhus. Vi har hållit barnen hemma från skolan den sista veckan också för säkerhets skull.

Och berättelsen om hur Maja besegrade coronaviruset har väckt hopp och glädje hos Aftonbladets läsare på julafton. Hejarop och lyckönskingar avlöser varandra vår coronachatt: Helt underbart och så inspirerade!, God Jul och tack för den varma julklappen i form av Maja som blev frisk! och Wow, vilken kämpe. Respekt till Maja.