Fruktar hämndattacker efter mordet i Hjällbo

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-05-31

En 14-åring som knuffas av sin moped leder till kravaller i Angered.

Två dagar senare – en 44-årig pappa skjuts till döds utanför sin butik och ytterligare två män skadas.

I grunden tros en konflikt mellan flera nätverk ligga och nu fruktar polisen hämndaktioner.

– Det är många som känner en stor sorg där, att våldet nu drabbat en så fin människa, säger Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg.

I helgen hamnade Angered, stadsdelen i Göteborg med cirka 50 000 invånare, i blickfånget.

Det började med ett larm på fredagskvällen, strax efter klockan 17. Flera personer med tillhyggen rapporterades vara i slagsmål på torget i Hjällbo.

Bråket ska ha startat på grund av att en 14-årig kille knuffades av sin moped, men ingen tror att det egentligen är den enda orsaken. Att det snarare handlar om att ett kriminellt nätverk tagit ett steg för långt in i ett annat kriminellt nätverks område och att en liten knuff kan ha räckt för att utlösa kaoset som sedan följde.

För några timmar senare blossade det upp igen. Nu var många fler inblandade och det hela urartade i ett upplopp där man tror att ett hundratal personer deltog. 32 omhändertogs, varav tre av dem nu har begärts häktade misstänkta för våldsamt upplopp. Först vid tretiden på natten lade sig lugnet igen.

Åtminstone för en stund.

Misstänkt gärningsman brottades ner

Mitt på söndagseftermiddagen, trots att polisen då hade förstärkt närvaro i området efter upploppet, avlossades flera skott utanför en livsmedelsbutik vid torget i Hjällbo. En 44-årig man sköts i huvudet och avled av sina skador. Två män skadades dessutom lindrigt.

– Vi har en person anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. I övrigt kan jag inte lämna några kommentarer, säger åklagare Sara Toreskog.

Den 21-årige mannen som är anhållen försökte efter skjutningen cykla från platsen. Han brottades då ner av vittnen, enligt uppgifter till Aftonbladet av släktingar och vänner till den ihjälskjutne mannen, och misshandlades. Polisen fick skjuta varningsskott för att skingra folkmassan och mannen fördes i väg med ambulans.

Den nu anhållne 21-åringen har kopplingar till ett kriminellt nätverk som i sin tur har kopplingar till en av de familjegrupperingar som nu misstänks vara i konflikt med en annan.

De män som sköts i söndags var själva inte kriminella. Det enda den nu dödade mannen som jobbade i butiken delade var ett efternamn med en av de kriminella familjegrupperingarna.

– Det är många som har stor sorg nu i området. Som kände den här mannen som beskrivs som en fin människa. Det som hände i helgen är ju fruktansvärt men de här problemen har varit närvarande i många år, säger integrationspolis Ulf Boström.

Oroliga för hämndaktioner

De nätverk som nu misstänks vara inblandade i helgens upplopp och skjutningar bor och verkar i nordöstra Göteborg. Två av dem är familjegrupperingar, eller klaner. Det ena av dem består av ett hundratal personer och har i det närmaste liknats vid maffia. Det andra gruppen ska inte ha samma våldbenägenhet och de två familjegrupperingarna ska ha kommit ganska väl överens tidigare.

Det tredje är ett kriminellt nätverk som också verkar i området men som inte i samma grad bygger på släktskap.

Polisen fruktar att det ska komma hämndaktioner efter dödsskjutningen.

– Jag förstår att de som bor där är oroliga över att få så grovt våld i närmiljön. Vi är också oroliga, det går inte att utesluta att detta får en fortsättning. Vi gör vårt yttersta för att jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger polischefen i Storgöteborg, Erik Nord.

Personer med koppling till en av parterna i konflikten uppges nu resa till Sverige, enligt uppgift till Aftonbladet. Under dagen ska flera ha stoppats i Skåne.

 Polisen söker efter vapen och narkotika för att störa de kriminella gängens verksamhet och skapa trygghet bland de boende i området

Alla de misstänkt inblandade nätverken har de en stor påverkan på lokalsamhället och få boende i dessa områden vågar prata högt om dem, eller vittna för polis om de sett något.

Tystnadskulturen är både stark, utbredd och farlig.

– Det här är personer som kommer hem till dig med hammare och yxa om du säger någonting. De allra flesta i de här områdena försöker leva vanliga liv men de måste ändå förhålla sig till de kriminella nätverken hela tiden. En socialsekreterare beskrev det för mig en gång på detta vis: De kriminella nätverk och de radikala islamisterna håller resten av befolkningen som social gisslan, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Han och kollegan Peder Hyllengren var i Göteborg 2013 för att få en överblick över stadens kriminella nätverk där de två familjegrupperingar som nu misstänks vara inblandade var de som framförallt lyftes fram som tongivande.

Redan då var det illa. Ett till synes lugnt möte med kommunen slutade med hot från en person med kopplingar till ett av nätverken och polis fick tillkallas.

– Man märkte vilken kraft och vilket enormt våldskapital klanerna hade. Det är de som äger området, och det rör sig ju inte bara om de två nätverken som nu är aktuella, det finns ju flera, säger Peder Hyllengren.

Sedan dess har de sett hur nätverken vuxit sig än starkare. Det som var illa då har blivit värre.

Samma utveckling ser Ulf Boström som jobbat i området i många år. Han är Göteborgs enda integrationspolis, och fullmäktigeledamot för Demokraterna, och han rör sig ständigt bland de boende.

Ulf Boström har jobbat  i området i många år.

”Man litar inte på myndigheter”

Han har under åren sett hur områdena sakta men säkert tagits över av kriminella makter och han tror att mycket beror på att polisen inte längre är socialt uthålliga, att de helt enkelt inte är tillräckligt fysiskt närvarande.

– När jag började så hade vi kvarterspoliser. Vi kände alla invånarna, vi hade kontakt med skola och med fotbollsklubbar och jobbade preventivt. Våld var alltid den sista utvägen i den processen, vi började alltid med samtal, att resonera. Nu jobbar vi inte alls så preventivt i samma utsträckning och har då fått se ett slags parallellsamhälle växa fram, där invånare inte litar på myndigheterna, inte tror att de vill dem väl, och då kan gängen komma in.

Han vill inte prata om en tystnadskultur utan om en olaga hot-kultur som han menar har tillåtits att breda ut sig under 30 år.

– Jag har pratat med många människor som har otroligt mycket information om vad som försiggår, om hur enskilda människor, butiker och företag tvingas böta till gängen. Men ingen vågar anmäla eller vittna för de här gängen hotar dig. Blir inte du rädd så ger de sig på dina barn. Och ibland är döden den yttersta konsekvensen. Samtidigt känner man sig inte tillräckligt skyddad av samhället.

– Precis som alla andra människor så vänjer man sig vid det sociala klimat man befinner sig i. Vi som bor utanför tycker att det är förfärligt men det blir till slut normalt att man inte ska berätta något. För du lever i olaga hot-kulturen.

Ulf Boström tror att det går att vända, även om det är svårt. Men att hela samhället, och framförallt polisen, har ett jättejobb att göra.

– Den dagen man förstår att polisen är där för att skydda och hjälpa, den dagen växer människors förtroende och i och med det upprätthåller vi den allmänna ordningen.

ANNONS