Här kan du fira nyårsafton i Malmö

Digital nyårsgala eller svindlande utsikt

Uppdaterad 2021-12-15 | Publicerad 2020-12-18

Nu är 2022 nära! Ska du fira in tolvslaget i Malmö?

Här har vi samlat allt du behöver veta – hur du ser fyrverkerier från bästa utkiksplatserna och vilka regler du måste ha koll på för att själv få smälla nyårsraketer.

Fira nyår 2022.
  • Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19. Håll dig uppdaterad på respektive plats hemsida, samt på folkhalsomyndigheten.se.
  • Från och med 1 december 2021 gäller hårdare restriktioner för inomhusevenemang. Detta innebär att vissa evenemang kan kräva ett giltigt vaccinationsbevis från deltagare.

 

Varje år firar Malmö stad in det nya året med storslagna fyrverkerier för både vuxna och barn. 2021 blir det traditionsenligt fyrverkeri vid tolvslaget från Nyhamnen.

Dessutom förekommer en rad andra publika firanden. Här har vi samlat några av dem – prioriterar du utsikt, goda drinkar, fyrverkerier eller oförglömlig fest?

Nyårsgala med Malmö Symfoniorkester

Malmö Symfoniorkester bjuder traditionsenligt in till ett festligt nyårsfirande – en färgsprakande tillställning med gnistrande nyårskänsla. Musikaliskt blandas stämningar från olika epoker, omslutna av reflektioner kring nuet, tiden som gått och vad vi kan vänta oss av det kommande året, signerat nyårsvärd Kalle Lind.

Kitchen & table

Är utsikten avgörande för dig? Ta då hissen upp till 25:e våningen på Clarion Hotel och Congress Malmö Live. Hissen kommer då stanna på Kitchen & table – där det serveras en lyxig nyårslunch eller en exklusiv nyårsmiddag.

Här kan du fira in 2022.

Bistro royale

För ett riktigt traditionellt svenskt nyårsfirande kan du bege dig till den gamla kungliga vänthallen från 1876. Här firar du in det nya året en trerättersmeny, som går att äta på plats eller köpa med som avhämtning. Sittningen inleds med välkomstdrink och därefter blir det toast skagen som följs av varmrätten kalvfilé Oscar med tillbehör.

Rådhuskällaren

Här väntar ett nyårsfirande i anrikt källarvalv där du kan blicka tillbaka mot 1500-talet i Rådhuskällarens historiska lokaler. Ett glas mousserande vid ankomst sätter tonen för kvällens firande.

Namu kitchen

Sugen på något mer exotiskt? Då kan du boka nyårsmaten från Jennie Walldéns restaurang Namu. Här får du en spännande och modern trerättersmeny med både skånska och koreanska influenser.

Fyrverkerier vid Turning Torso i Malmö vid tolvslaget på nyårsnatten.

Ska du fira hemma?

Om du själv vill stå för festligheterna och smälla egna raketer är det en del punkter du bör ha koll på.

  • Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne.
  • Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen.
  • Vill du vara på den säkra sidan kan du välja tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus, för dem krävs inget tillstånd.

Hur gammal måste man vara för att få köpa fyrverkerier?

Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Varifrån ser man bäst fyrverkerierna?

I den något platta staden är det lite ont om utsiktsplatser från högre höjder. Då får man rikta blicken rakt uppåt.

Nyårsfyrverkerier som skulle hållas i Norra hamnen är inställda – men det kommer säkert bli en del spontana fyrverkerier runt om i staden.

Här har vi listat några platser där man vanligtvis har en bra uppsikt över den färgsprakande showen:

  • Malmö opera
  • Anna Lindhs plats
  • Möllevångstorget

Följ ämnen i artikeln