Trump: ”Rösta om ni vill hämnas på demokraterna”

Uppdaterad 2020-12-07 | Publicerad 2020-12-06

VALDOSTA.
Under sitt första stora massmöte efter valförlusten fortsatte Donald Trump så tvivel i valresultatet och hävdade att han i själva verket segrat över Joe Biden.
I nästa andetag uppmanade han Georgia att rösta återigen – i ett senatorsval som kan skifta maktbalansen i Washington.
– Ni är sista försvarslinjen för att skydda allt vi åstadkommit, sa han från scenen i natt.

Inför tusentals hurrande supportrar klev presidenten upp på podiet tillsammans med hustrun Melania på flygplatsen i södra Georgia.

– Demokraterna riggade presidentvalet – men vi kommer vinna till slut, sa Trump till publiken, som skanderade ”fyra år till”.

I Georgia var tanken att Trump skulle ge draghjälp åt republikanerna i striden om senaten. Två senatorsplatser ska nämligen tillsättas i delstatens särskilda omval den 5:e januari – och stort politiskt inflytande står på spel.

Om Republikanerna vinner en av platserna behåller de majoriteten i senaten. Om de förlorar båda platserna, kan Biden genomdriva mer av sin politik.

Tätt i publiken när Trump höll valmöte i Georgia.

Men kampanjmötet i Valdosta blev en svår balansakt för president Trump: I ena stund avfärdade han valresultatet, och visade övervakningsvideor på vad han påstår är röstfusk.

I nästa sekund uppmanade han Georgia-borna att lita på att de måste rösta som aldrig förr i kommande senatorsvalet.

– Under detta valet kommer det att vara mer ljus på Georgia, på grund av allt det som hänt här. Svaret är därför inte att stanna hemma, sa Trump, och fortsatte:
– Om de stjäl Georgia igen, kommer ni aldrig kunna se er själva i spegeln igen.

Attack mot egna partiet

Under presidentens drygt två timmar långa valmöte, hyllade han republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue, men svartmålade deras demokratiska motståndare – Jon Ossoff och Raphael Warnock – som radikala vänsterextremister.

Trump attackerade dessutom återigen högt uppsatta inom egna partiet, som den republikanske delstatsguvernören Brian Kemp, för att han inte gjort tillräckligt för att vända valresultatet till Trumps fördel.

Bara timmar före massmötet ska Trump dessutom ha ringt Kemp för pressa honom till att övertyga lagstiftare till att upphäva Bidens seger med 12 000 röster i delstaten. Något guvernören inte ska ha gått med på.

Kelcie Barnes, 27, har fortfarande inte gett upp hoppet om en Trump-seger i presidentvalet.

Kelcie Barnes, 27, som var på plats för att se presidenten, hoppas fortfarande att Trump kan vinna presidentvalet, trots Biden har de röster som krävs för att sväras in som ny president den 20:e januari.

– Oavsett vad som händer måste vi rösta på dom republikanska senatorerna, så att vi behåller majoriteten i kammaren och kan bevara våra konservativa värderingar, säger hon.

Trumps utspel om valfusk gör att många av hans mest trogna supportrar talar om en bojkott av senatorsracet, eftersom att de inte vill rösta i vad de anser är ytterligare ett riggat val. Det tycker Kelcie Barnes är fel.

– Jag hoppas att det inte blir en bojkott, utan att folk nyttjar möjligheten att rösta. Men jag tror många andra republikaner är väldigt nervösa över en bojkott, säger hon.

Danny, 56, är osäker på om han överhuvudtaget kommer rösta i senatorsvalet.

En av dem är som har pendlar mellan om de ska rösta eller ej i senatorsvalet är 56-årige Danny, som också är på plats under Trumps massmöte.

– Jag har stått och vägt, fram till de senaste dagarna. När Donald Trump nu ger sitt stöd till senatorerna Loeffler och Perdue, tror jag att det gör att jag kommer att stötta dem också, säger han.

Men han är missnöjd över att de republikanska senatorskandidaterna inte har ställt sig bakom Trumps försök till att vända valresultatet tillräckligt mycket.

– Därför tänkte jag inte stötta dem fram tills nyligen – faktum är att jag var starkt emot dem. Men om Trump, vår president, säger ”stötta dessa två” – då gör jag det.

”Har rätt att bojkotta”

Danny tycker däremot att folk har rätt att bojkotta senatorsracet, för han förstår att det finns extremt mycket ilska och en stark misstro mot valprocessen just nu bland republikaner.

– Jag ifrågasätter också valintegriteten – har något verkligen förändrats? De använder samma maskiner och metoder. Så jag tror inte att senatorsvalet i januari kommer bli mer rättvist är i november. Jag har absolut mina misstankar och tvivel, säger Danny, och försvinner in i folkvimlet.

Innan Trump lämnade Georgia för att flyga hem mot Vita Huset i Air Force One, hade han en sista uppmaning till Georgs-borna när det nu är en månad till valdagen.

– Om ni vill hämnas mot Demokraterna måste ni rösta i rekordnivåer, sa han.