Hemtest för corona stoppas i fyra dagar

Publicerad 2020-11-01

Möjligheten att beställa hem coronatest pausas i fyra dagar i region Stockholm.

Det ligger helt enkelt för många test på hög, som väntar på svar.

– När efterfrågan på mer eller mindre en natt dubblerades förra helgen hann vi inte riktigt med, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.

Förra helgen nästintill dubblerades efterfrågan på hemtest i region Stockholm. Nu pausas möjligheten att beställa hemtest i fyra dagar.

– Vi hann inte riktigt med och nu måste vi komma i kapp, säger Claes Ruth som är funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.

”Ingen kommer bli ratad”

Det är just Karolinska som ansvarar för testningen, och de betar nu av en kö på cirka 16 000 prover som uppstått. De vidtar också åtgärder för att stärka kapaciteten så att de ska kunna hantera större volymer när möjligheten till hemtestning öppnar igen.

Men den som har beställt hem ett test kommer få det, när det väl blir ens tur.

– Ingen kommer bli bortplockad eller ratad. Man kommer få hem sitt test, men det kommer bara ta tid.

Prioriterar äldre och vårdpersonal

Laboratoriet klarar av att göra ungefär 40 000 prover i veckan, men där ingår också de prioriterade målgrupperna; exempelvis vård– och omsorgspersonal och personer som bor på äldreboende.

– De är alltid första prioriteringen, och vi vill säkerställa att har kapacitet att klara med dem i första hand.

Anledningen att testningen ökade så mycket förra helgen kan dels bero på att smittan faktiskt sprids, men också på grund av en oro till följd av rapporteringen om ökad smittspridning.

– Det är ju fel om man testar sig på fel grund, vilket jag inte har ett fog att säga av det var. I grund och botten tycker jag att det är bra att folk testar sig, men vad den kraftiga ökningen av efterfrågan på test beror på vet jag inte, säger Claes Ruth.

– Vi hann inte riktigt med och nu måste vi komma i kapp, säger Claes Ruth som är funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.