Lugnet har kommit till Vårberg

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-04-03

Ett knäckt chattprogram och så i ett svep kunde ett kriminellt gängs toppskikt gripas. Våldsbrotten i Stockholmsförorten Vårberg har sedan dess kraftigt minskat.

Men är lugnet verkligen här för att stanna?

– Det finns ett tydligt före och efter, men tyvärr kommer det alltid finnas kriminella, säger David Sund, gruppchef på polisen i Skärholmen.

30 personer åtalades förra veckan för flera allvarliga brott. Människorov av en känd artist, mordplaner, sprängdåd, vapenbrott och så stora mängder narkotika var några av åtalspunkterna och en stor del av bevisningen bygger på de misstänktas egna chattar i det krypterade programmet Encrochat.

De flesta av de åtalade tillhör det så kallade Vårbynätverket, ett kriminellt nätverk som består av omkring 30 personer som alla betalar 3 000 kronor per månad i medlemsavgift. Pengarna går bland annat till att bekosta vapen som medlemmarna använder.

I Vårberg i södra Stockholm har antalet våldsbrott gått ner sedan polisen knäckt det krypterade chattprogrammet Encrochat.

Nätverket, som haft sina tillhåll i Vårberg och Vårby, är uppbyggt i en strikt hierarki med gradsystem. Det de, liksom andra liknande kriminella nätverk främst tjänar pengar på, är narkotikaförsäljning. Ibland sker den helt öppet på gator och torg, Ibland i källarutrymmen som tas i monopol av gängen så att de boende inte vågar sig ner i de utrymmen som egentligen tillhör dem.

”Man föds in i det”

Men så i höstas började polisen att plocka in Vårbynätverkets toppskikt. Den 32-årige ledaren greps och i hans hem och nergrävt vid en kolonilott i Vårby hittades stora mängder vapen.

En efter en försvann medlemmarna från gatorna.

Sedan dess har mycket förändrats i de två orterna i södra Stockholm.

David Sund är gruppchef på polisen i Skärholmen sedan tio år tillbaka. Han har sett folk flytta in och flytta ut, växa upp och ibland dö. Han har sett unga män välja ett kriminellt liv framför ett Svenssonliv och han har sett hur våldet blir grövre och gängen mer förslagna.

– De har blivit svårare att komma åt. De har upptäckt fördelarna med att nyttja 14-åringar som inte kan dömas som springpojkar. De går in tidigt i en ung människas liv, det finns ingen motvikt. Ofta föds man in i det här och ser det som att narkotikahandel är det enda yrkesval man har, säger David Sund.

Ett av de stora problemen med de kriminella nätverken är inte bara det våld de utövar mot varandra utan sättet på vilket de påverkar hela lokalsamhället.

– Det kan vara allt från att företagare tvingas hålla tyst och se på när gängen gömmer knark hos dem. Det kan vara boende som tar omvägar hem för att det står maskerade ungdomar på deras gata och säljer knark. Och det kan vara så pass allvarlig samhällspåverkan som vi sett i exempelvis Södertälje att kriminella makter tar sig in i lagliga verksamheter, som Försäkringskassan, säger David Sund.

Våldsbrotten har störtdykt

Men vad händer i ett lokalsamhälle när ett helt nätverk nära utplånas i ett slag? Mycket, menar David Sund, som säger att man talar om ett liv före och efter att Vårbynätverket gripits.

– Främst har vi märkt det i antal våldsbrott som har störtdykt. Och så ser man en annan typ av människor röra sig på gatorna, det är fler som vågar sig till centrum, säger han.

Vårbergsbon Maroua Zaher, 24, tycker att det inte är lika stökigt längre. ”Det känns lite tryggare nu”.

Maroua Zaher, 24, bor i Vårberg. Hon har märkt skillnaden.

– Det känns lite tryggare nu. Det är inte som förut utan man är lite mer säker när man går ut och det är inte så stökigt som förut, säger hon.

– Förut var det gäng som kunde stå här i centrum. Det är inte så att de hoppar på en om man inte gjort något, men på något sätt känns det ändå lite otryggt innerst inne, säger hon.

Malek, 33, ser fortfarande kriminalitet men tycker att det blivit tryggare.

Andra boende i Vårberg berättar att övervakningskamerorna hjälpt, eller åtminstone stoppat brotten från att begås mitt i Vårberg centrum.

– Det är tryggare nu, men fortfarande inte helt hundra. Det finns fortfarande kriminalitet, säger 33-åriga Malek.

Mycket vapen

Något som blev tydligt i och med åtalet mot Vårbynätverket var hur många, tunga vapen medlemmarna haft tillgång till. Pistoler, automatkarbiner, kulsprutepistoler, handgranater och dynamit har hittats nedgrävda runt om i området och i medlemmars hem. För poliserna som jobbar där kom det dock inte som någon överraskning att tillgången på vapen varit stor.

– Vi har alltid högt säkerhetstänk men lever och jobbar man i en verklighet där det finns vapen så kan det se ut som att ingripanden som vi gör är väldigt hårda, men vi är ju människor som vill hem till våra familjer, säger David Sund.

”Nätverket är stukat”

Han trycker på att de områden där han jobbar inte är några dåliga områdena men de kriminella som begår brott får området att framstå som dåligt. Det finns även många dåliga element som drar i och lockar ungdomarna in i kriminalitet.

– Det är ganska lätt att tidigt identifiera någon som är i riskzonen för att bli kriminell men det räcker inte att vi gör insatser, fler måste samverka och framförallt måste föräldrarna hjälpa till. De unga måste se att det finns ett bättre alternativ än att bli kriminell. Men det är svårt att få dem att välja biljard på fritidsgården när någon annan lockar med femhundralappar och fina jackor.

Frågan är om lugnet är där för att stanna.

David Sund tror att det kan vara så.

– Det finns så klart yngre personer som gängen kan nyttja och som inte gripits men Vårbynätverket är så pass stukat att det kommer att ta tid att bygga upp igen.

– Narkotikaförsäljningen pågår fortfarande men det är inte alls i närheten som innan. Lugnet är här för att stanna, delvis. Framförallt är vi poliser där för att stanna.

Övervakningskameror har också gjort det tryggare i centrum.