Kattdjur fick corona i park – tiger avlivad

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Två andra lejon, sannolikt inte coronasmittade. Arkivbild.
Foto: Roland Johansson/TT
Två andra lejon, sannolikt inte coronasmittade. Arkivbild.

NYHETER

Fem lejon och två tigrar i Borås djurpark har blivit sjuka i covid-19. En äldre tiger med andra sjukdomar måste avlivas.

– Vi utgår från att smittan kommit från oss människor, säger Therese Hård, zoologisk chef i djurparken, till Borås Tidning.

De stora kattdjuren blev krassliga för en tid sedan, omkring andra helgen i januari.

– Det upptäcktes genom att några av djuren hade hostningar och nedsatt aptit, säger Therese Hård.

– Vi skickade prover direkt till laboratorier i Sverige och utomlands, som senare bekräftade smittan, tillägger Hård.

En 17-årig tigerhona med underliggande sjukdomar blev så dålig att hon måste avlivas efter ett par dagar, uppger SVT Nyheter Väst.

Flera i personalen har också drabbats av covid-19. Enligt djurparken finns ingen forskning som visar att stora kattdjur kan smitta människor, så man förutsätter att smittan överförts åt andra hållet.

Det har tidigare rapporterats om att stora kattdjur insjuknat i covid-19 i flera djurparker på olika håll i världen. Fallet i Borås är det första i Sverige.

Den aktuella avdelningen i parken isolerades, och djuren fick behandling. Personal med koppling till avdelningen sattes i karantän.

Nu har symtomen hos lejon och tigrar klingat av, och på tisdagen bedömdes smittan vara under kontroll.

Djurparken har försökt samla så mycket information som möjligt om "utbrottet" av coronasmitta, och har kontakt med bland andra Arbetsmiljöverket och Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.

Publicerad: