Svenskamerikan i Skåne: ”En ny era”

Publicerad 2021-01-20

Den blivande presidenten Joe Biden håller tal på tisdagen. På onsdagen svärs han in som USA:s 46:e president.

Idag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president – och Kamala Harris som landets 49:e vicepresident. Hon blir också första kvinnan på posten.

De tar över makten i en orolig tid.

Aftonbladet har pratat med fyra svenskamerikaner i Skåne om förväntningar, oro och lättnad inför maktskiftet.

Inför presidentvalet i USA pratade Aftonbladet Malmö med flera svenskamerikaner som bor i Skåne om deras tankar och åsikter.

Mycket har hänt sedan dess – Joe Biden valdes till president med rekordmånga röster, Trump har vägrat att erkänna förlust och istället anklagat systemet för valfusk, Kapitolium i Washington har stormats av en mobb extrema Trumpanhängare och Donald Trump har blivit den enda presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt två gånger. 

Aftonbladet Malmö har pratat med fyra av väljarna inför Joe Bidens installationsceremoni som äger rum på torsdagskvällen svensk tid.

Karianne Esseveld

Karianne Esseveld

Svenskamerikan som är uppvuxen i Malmö. Röstade först på Pete Buttigieg men röstade för Joe Biden i presidentvalet.

Vad är dina tankar/känslor inför installationsceremonin?

Lättnad! Jag känner att äntligen så försvinner Trump, även om hans följeslagare kommer finnas kvar. Detta känns stort, som en början på något nytt. Man andas ut!

Vad är dina förväntningar inför Bidens presidentskap + Kamala Harris som vicepresident?

– Vi har ju tagit många viktiga mål som senaten, så förväntningarna är höga, det är en lång väg framåt för att landet ska läka men jag ser fram emot detta. 

Vad är dina tankar om stormningen av kapitolium och vad som hänt efter det?

– Jag blev chockad. Många andra kanske inte blev förvånade, men jag blev otroligt illa berörd. Jag är tacksam att de röstade för att Trump ska gå inför riksrätt efter detta. 

 Är du orolig över att något skulle hända under installationsceremonin eller efter det?

– Ja, men jag litar på att andra har koll på att inget ska ske igen.

Ben Gordon.

Ben Gordon

Svenskamerikan som jobbar och bor i Malmö i snart tio år. Jobbade tidigare som politisk rådgivare i USA, men tog en paus och åkte till Sverige på semester – och stannade kvar.

... om installationsceremonin och Biden/Harris blivande administration:

– Jag är exalterad över USA:s möjlighet att bevisa att de senaste fyra åren snarare var mer ett undantag än en regel. Jag är försiktigt optimistisk att Biden/Harris-administrationen kommer få USA tillbaka på rätt progressiva spår.

– Jag hoppas att de kommer att prioritera demokratireformer så att valprocedurer är mer enhetliga och mindre politiska.

... om stormningen:

– Det var ett chockerande men ändå inte förvånande slut på Trumps presidentskap. Det är en påminnelse till oss alla om hur lätt ett land kan glida tillbaka till auktoritärism, och det borde hjälpa oss att väcka upp fler amerikaner och få dom att börja delta i medborgarkunskap.

... om oron kring installationsceremonin efter stormningen:

– Jag är mer orolig för att mindre attacker kommer att ske runtom i landets olika statshuvudstäder. USA behöver behandla dessa upprorsmakare som inhemska terrorister, med samma fokus och resurser som de behandlar internationella terrorister.

”Jag ser fram emot en ny era nu”, säger Cynthia Andersson.

Cynthia Andersson

Svenskamerikan som jobbar i Malmö och bor i norra Skåne sedan 15 år.

... om installationsceremonin och att Biden nu blir president:

– Jag är glad att Biden tillslut ska få komma in i Vita huset, jag är glad över att den här dumma tiden med Trump äntligen är över. Jag ser fram emot att starta en ny era nu. 

– Mina förväntningar är att med alla politiker och deras politik så ger de alltid löften under själva valperioden, men sen är det vanligt att de inte får igenom så mycket som de lovat. Men jag hoppas att de kommer att få igenom många av deras löften.

... om stormningen av Kapitolium den 6 januari:

– Det var helt skrämmande, fruktansvärd, overklig, chockerande. Jag är glad att de gick vidare med riksrättsprocessen, för fastän han inte är president längre när riksrätten genomförs och om de faktiskt lyckas så kan han inte ställa upp i presidentvalet igen 2024. Jag vill inte se honom ställa upp igen, eller bli president igen.

... om oron kring installationsceremonin:

– Jag är väldigt orolig att någonting ska hända. De här Trumpsupportrarna är galna, tokiga, vem vet vad de planerar eller kan tänka sig försöka göra… 

– Jag har tyvärr några knäppa familjemedlemmar som fortfarande stöttar Trump, och de har stöttat honom hela vägen. Precis som extrema högermedier har påstått så tror de att de personer som stormade Kapitolium inte faktiskt var Trumpsupportrar utan att de skulle ha skickats dit för att låtsas vara det, klä ut sig och få Trump att se dålig ut. Det tror jag förstås inte på, jag tror att de faktiskt var Trumpsupportrar. Med det sagt, så var det tusentals personer där och många av dom protesterade fredligt. Det är en väldigt liten grupp av alla som var där som faktiskt stormade in i Kapitolium, som är det vi ser på alla bilder och videor. Men – Trump har jobbat hårt med att sprida ett budskap som säger att media inte kan litas på, så Trumpsupportrar tror ju verkligen att man inte kan lita på nyheterna. 

Chris Brandon.

Chris Brandon

Bor i Malmö och studerar i Lund sedan några år.

... om installationen:

– Jag är inte oroad över att något våldsamt ska hända under installationen, eftersom det i princip är undantagstillstånd i Washington DC just nu. Det är väldigt störande (disturbing) och bekymrande/oroande att tiotusentals soldater behövs för att “skydda” Kapitolium under något som ska v ara en fredlig maktövergång. Jag är orolig över att det kommer bli mer högervåld i framtiden, men vi har redan sett en ökning av det det senaste decenniet, och även historiskt sett. 

... om stormningen av Kapitolum:

– Det var chockerande att hotet inte togs på allvar och att vissa poliser verkade tillåta dem att gå igenom barrikaderna – och vissa tog till och med selfies med dem. Jämför det med hur Black lives matter-demonstranterna behandlades… Det är också chockerande att de har spenderat biljarder på säkerheten men ändå tillåt det där att ske. 

– Det är politiskt smart för demokraterna att ställa Trump inför riksrätt även efter att han lämnar presidentskapet eftersom om han blir fälld så kan han portas från att ställa upp igen 2024. För republikanerna är det också smart, för de fick vad de ville från honom: domare, företagsskattesänkningar och avreglering, men nu kan de ändå säga att han gått för långt och försöka distansera sig själva från honom. Det är dock farligt för republikanerna då de riskerar att förarga deras väljarbas, varav en stor andel gillade Trump.

... om förväntningar på Biden/Harris:

– Mina förväntningar på Biden/Harris är blandade. Å ena sidan, så kontrollerar de både kongressen och senaten, så de har inga ursäkter. Jag förväntar mig att de får igenom en till omgång av stödpaket och att de förbättrar sjukvården. Med exekutiva order har Biden lovat att skriva av 10 000 dollar i studieskulder och att gå med i klimatavtalet igen. Han kan hjälpa “the Dreamers” via en exekutiv order också men att försöka få igenom något med invandring kommer att vara svårt att få igenom. Jag bryr mig om utrikespolitiken så jag hoppas också att han gör att USA slutar skicka vapen till Saudiarabien för kriget i Jemen, som han lovat, och att han återigen ansluter sig till kärnvapenavtalet med Iran, något som han nästan lovat att göra. 

Följ ämnen i artikeln