SPF seniorerna kritiserar Region Uppsalas vaccinationsstatistik

Publicerad 2021-02-09

Region Uppsala utmärkte sig tidigt med mer detaljerad grafik över antalet vaccinerade än de flesta andra regioner.

Men regionen går inte ut med hur mycket vaccin som tagits emot, vilket Peter Nordgren, SPF seniorernas distriktsordförande, är kritisk till.

– Den stora frågan är: Används allt vaccin så fort som möjligt. Om inte, varför?, säger han.

Att det tycks vara en fördröjning i regionens arbete att få ut vaccinet oroar SPF seniorernas medlemmar i Uppsala, enligt distriktsordförande Peter Nordgren. Han anser att regionen borde jobba mer aktivt med att få ut vaccinet, även under helgerna, och redovisa hur många doser som använts i relation till hur många som levererats.

– Om man tittar på Folkhälsomyndighetens sida över hur mycket de levererat och på regionens över genomförda vaccinationer så stämmer det inte. Det är ett antal doser som inte är använda och varje dos som inte är använd utsätter en person för risk. Vi litar inte på det de ansvariga säger om att alla doser används så snabbt som möjligt, så länge de inte kan redovisa det fullt ut, säger han.

”Pandemin tar ju inte helguppehåll. Den fortsätter varje dag dygnet runt, så man skulle kunna använda helgerna till transporter så att det snabbt kan sättas igång och vaccineras på måndag morgon” säger Peter Nordgren, distriktsordförande SPF seniorerna.

Enligt Erik Sköldenberg, läkare och tf analyschef på Region Uppsala, redovisar inte regionen hur mycket vaccin den får varje vecka eftersom FHM går ut med den informationen. 

– I grunden så tycker jag att om det finns tillförlitliga datakällor så kan man använda dem så mycket som möjligt. Det är ingen idé att vi bara kopierar in den siffran från Folkhälsomyndigheten, säger han. 

Svårt att redovisa dosantal

Sen har regionen även fått ut fler doser per förpackning än vad FHM uppgett, ibland. I början av pandemin så uppgav myndigheten till exempel att en ampull skulle räcka till fem doser med Pfizers vaccin, samtidigt som regionen fick ut sex doser. Och numera får regionen ut fler än tio doser som en förpackning med Modernas vaccin ska räcka till enligt FHM beräkningar.

– Det gör att det inte kommer att bli en exakt vetenskap, utan riskerar att bli en diff, säger Sköldenberg. 

Skillnaden mellan antalet vaccinerade och antalet levererade doser beror dock även på att de inte skickas ut till mottagningarna på en gång.

– Vi får vaccinet av Folkhälsomyndigheten i början på varje vecka och då är redan planeringen för den veckan klar och enheterna har fått vaccinet de ska ha. Så i praktiken kan vi inte skicka ut det nya vaccinet den veckan, utan det blir först kommande måndag. 

Det beror främsta på vaccinets begränsade hållbarhet, enligt analyschefen. 

– Pfizervaccinet håller sig bara i fem dagar, så man måste säkert veta att man har en bokad mottagning med exakt de här patienterna som ska få det. Nu vaccinerar vi också grupper som är rätt sköra. Det är äldre som kanske behöver färdtjänst, så vi måste veta att om vi bokar in dem så finns det vaccin. Det gör att det blir några dagar som vaccinet sitter i lagret innan det går ut på måndagen.

Erik Sköldenberg, läkare och tf analyschef på Region Uppsala,

”Inget talar emot det nationella målet”

När Astra Zenecavaccinet kommer så är han dock säker på att processen kommer att gå snabbare eftersom det inte behöver förvaras lika kallt och ska enbart till ett tiotal platser i länet.

Vad skulle du vilja säga till läsare som är oroliga över att vaccinet inte når ut så snabbt som möjligt?

– Jag skulle vilja att alla tar ett djupt andetag och litar på det som sägs på nationell nivå, det vill säga att vi har tillräckligt med vaccin på gång. Och vi har ingenting i Region Uppsala som talar emot det nationella målet om att alla ska ha blivit erbjuden vaccin innan midsommar. Och är du över 65 år gammal så kommer det komma ett brev. Vi kommer inte att glömma bort någon.

Bland äldre finns det dock en oro över att breven dröjt, enligt Kaija Nyström, kommunikationsansvarig för PRO i Uppsala läns distrikt. De flesta som hon kommit i kontakt med ser fram emot att ta sprutorna och vill få hem brevet med information om hur det ska gå till.

– Oron är att leveranserna inte kommer att hålla den tidsplan och mängd som planerats för då spricker den planering som regionen har. Men håller allting så tror jag att man med förväntan väntar på att boka in sig, säger hon.

Kaija Nyström, kommunikationsansvarig för PRO i Uppsala läns distrikt.

Om hemtjänstpersonal är vaccinerad eller inte skapar också osäkerhet bland somliga, enligt Nordgren på SPF seniorerna.

– Vi har äldre som inte vill ha hemtjänst just nu, utan litar på att barnen kommer hem till dem i stället för att de känner sig osäkra och det är inte alls bra, tycker jag. Kommunerna som har den här tjänsten borde både informationsmässigt och gentemot personalen se till att personalen är vaccinerad och upplärd i hur man tryggt kan använda munskydd, handskar och annat, säger han.