Tårgas mot demonstranter i Minneapolis

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nya protester har brutit ut i Minneapolis i USA, trots det utegångsförbud som införts sedan en ung svart man skjutits ihjäl av polisen.

Polisen har försökt att skingra demonstranterna med hjälp av tårgas.

Daunte Wright,20, sköts ihjäl när han var ute och åkte med sin flickvän i Minneapolisförorten Brooklyn Center i söndags kväll. Polisen stoppade bilen på grund av en trafikförseelse och upptäckte då att Wright var efterlyst. Vid ingripandet uppstod tumult och skott avlossades. Wright körde i väg skadad och kraschade kort därefter.

Polisen som sköt hävdar att skjutningen var en olyckshändelse och att hon råkade avlossa tjänstevapnet när hon egentligen skulle oskadliggöra Wright med sitt elchocksvapen. Inspelningar från kroppskameror ser ut att stödja påståendet.

Polisen, som har arbetat i 26 år, är avstängd i väntan på utredning.

Spänd stämning

Händelsen har ökat spänningarna i en stad som redan är på tårna med anledning av den pågående rättegången om George Floyds död vid ett polisingripande förra året.

Borgmästare Mike Elliot beslutade att införa utegångsförbud under natten mot tisdagen. Ett slags undantagstillstånd är också infört. Men hundratals demonstranter samlades ändå kring en polisstation i Brooklyn Center på kvällen och möttes av kravallutrustad polis.

Polisen ansåg att demonstrationen var olaglig och använde sig av tårgas. Demonstranterna uppges i sin tur ha kastat flaskor, avfyrat fyrverkeripjäser och kastat sten, men de flesta ska ha skingrats vid 23-tiden, enligt CNN.

Flera hundra samlades också för att hedra Wrights minne på platsen där han sköts.

– Jag är här för att visa familjen min respekt på ett fredligt sätt, säger sjuksköterskan Mabel Fall till nyhetsbyrån AFP.

– Vi vill inte att några våldsamheter ska ta bort fokus från familjens sorg. Vi känner inte till alla omständigheter ännu, men vi vet att ännu en man har dött.

I sorg igen

Advokat Ben Crump, som representerar den skjutne mannens familj, kallar händelsen omänsklig och påstår att den hade kunnat förhindrats.

– När Minneapolis och resten av landet fortsätter att hantera det tragiska dödandet av George Floyd, måste vi nu också sörja den här unge mannen och pappan, säger han enligt CNN.

Wright sköts bara 16 kilometer från den plats där Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i maj förra året. Rättegången mot den tidigare polisen Derek Chauvin, som står åtalad för dråp, pågår i Minneapolis.

Floyds död blev startskottet för flera månader med stora protester mot rasism och polisbrutalitet i USA och i en rad andra länder.

Nationalgardessoldater vid en shoppingcenter i Brooklyn Center.
Foto: Jim Mone/AP/TT
Nationalgardessoldater vid en shoppingcenter i Brooklyn Center.
Publicerad:

LÄS VIDARE