Åkte från Sundsvall till Sala – bara för att få sin vaccindos

Henrik prioriterades ner av vården i Västernorrland

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-15

Funktionsnedsatte Henrik Fannkvist, 33, tog bilen från Sundsvall till Sala för att få sitt covid-vaccin.

Trots att han tvingas använda respirator på nätterna och kan dö av en förkylning vill inte region Västernorrland ge honom förtur.

– Alla med LSS-assistans har klumpats ihop och prioriterats ned, säger han.

Under måndagen fick han sin första dos vaccin i Sala. En enorm lättnad, berättar Henrik.

– Det är förstås jätteskönt att ha fått sprutan. Det är ju det man har tänkt på dygnet runt, säger han.

Henrik lider av en ovanlig, medfödd muskelsjukdom kallad kongenital muskeldystrofi. Han är mycket infektionskänslig och en vanlig förkylning kan bli hans död.

– Jag har redan andningssvårigheter. Blir jag sjuk brukar det leda till lunginflammationer, och det är förstås inte bra. Jag blir mycket sjukare än gemene man, säger han.

Tvingades isolera sig helt

När pandemin bröt ut tvingades Henrik att isolera sig helt. De enda personerna han har kunnat träffa är de sex assistenterna, som följer honom dygnet runt.

När vaccineringarna inleddes i region Västernorrland i början av året trodde Henrik därför att han skulle få sin injektion relativt snabbt. Men så blev det inte.

– Jag väntade och väntade, men ingenting hände. Sedan fick jag veta att region Västernorrland bara gör prioriteringar efter ålder. Jag tillhör gruppen som får LSS-insatser, men det är ju massor av personer som får det. Många av dem har kognitiva funktionsnedsättningar, inte fysiska, säger Henrik.

”Klart att du ska ha vaccin”

Henrik bestämde sig för att skriva en debattartikel där han kritiserade Regionens prioriteringsordning. Han var också med i ett inslag i SVT. Många som såg tv-klippet blev upprörda och en person tipsade Henrik om att söka sig till region Västmanland, som i högre grad vaccinerar personer med LSS.

Regionen gör också bedömningar utifrån individens fysiska status, snarare än att klumpa ihop alla med funktionsnedsättningar i samma grupp.

– Så jag ringde dit och förklarade läget. Jag fick svaret ”det är klart att du ska ha vaccin” och fick en tid 14 dagar senare, säger Henrik.

Står fast vid prioritetsordningen

Sagt och gjort: Tillsammans med två assistenter åkte han till Sala fram och tillbaka och fick sin spruta.

– Jag har också fått en ny tid till nästa injektion, 26 maj. Men jag hoppas ju att Västernorrland ska ha ändrat turordningen till dess. Det vore ju enklare för mig, säger han.

Men Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, säger till SVT att prioritetsordningen står fast.

– Det går ju inte att gruppera hur detaljerat som helst och nu är det här en grupp som är definierad tillsammans så att säga i prioritetsordningen och då följer vi det, säger Hans Boman smittskyddsläkare på Region Västernorrland.

Henrik hoppas att han ska få en tid i Sundsvall inför nästa injektion.