7 flyktingkriser du knappt hört talas om

Publicerad 2017-06-19

Barn i ett flyktingläger i Kivu, Kongo.

Miljontals människor har flytt kriget i Syrien.

Efter att de började knacka på Europas dörr hamnade de syriska flyktingarna i världens fokus.

Men det pågår samtidigt andra enorma flyktingkatastrofer – som får långt mindre uppmärksamhet.

Afghanska flyktingar i Pakistan

Pakistan

Kriget i grannlandet Afghanistan har lett till att Pakistan är ett av de länder i världen som tar emot mest flyktingar, hela 1,6 miljoner dokumenterade. Endast Turkiet tar emot fler.

Siffran 1,6 är dock långt ifrån hela sanningen, då det totalt uppskattas finnas runt 3 miljoner afghanska flyktingar i landet.

Nyligen inledde pakistanska myndigheter en offensiv för att registrera odokumenterade flyktingar. De som vägrar registrera sig ska kastas ut. Registrerade flyktingar ska också tvingas återvända senast 2018, enligt den pakistanska regeringen, som ofta anklagas för att trakassera och jaga flyktingar.

Uganda

– När rebellerna kom låste de in folk i deras hem och tände eld. Mitt hus brann också ner. Jag var hemskt rädd, vi lämnade allt och började springa, säger 13-åriga Winne, som nu befinner sig i ett flyktingläger hos organisationen War Child i norra Uganda.

Det östafrikanska landet har haft en ”öppen dörr”-policy, vilket lett till att runt en halv miljon sökt sig till Uganda, främst från Sydsudan och Kongo. Tack vare att flyktingar i Uganda snabbt fått tillgång till arbetsmarknad och utbildning har Uganda hyllats av FN som ett av världens bästa för flyktingar.

Etiopien

Även Etiopien tillämpar en öppen dörr-policy, som infördes redan år 1991. Totalt lever över 700 000 flyktingar i landet, från bland andra Sydsudan, Kongo, Somalia och Jemen. Men också tusentals från Eritrea – ett land som Etiopien varit i konflikt med i decennier.

– Världen har glömt oss, förutom USA, Kanada och Etiopien, säger flyktingen Haile till PRI.

Colombianska barn leker i ett flyktingläger på gränsen mellan Ecuador och Colombia

Colombia

Colombia har världens största population av internflyktingar. 30 år av inbördeskrig mellan regeringen, paramilitära styrkor och gerillor har tvingat nästan 7 miljoner människor att lämna sina hem.

Förra året mäklades ett fredsavtal med den största gerillagruppen Farc, men stridigheterna i landet fortsätter mellan andra grupper. Oroligheterna i grannlandet Venezuela har dessutom lett till att mer än hundratusen venezolaner kommit till Colombia.

Landet har nu bett Turkiet – som har världens största flyktingpopulation, om råd.

– Vi har tittat på andra länder också men Turkiet har den mest framgångsrika modellen, säger en minister.

Kongo

Kongo skulle kunna vara ett av Afrikas rikaste länder tack vare sina naturtillgångar. Men efter decennier av krig är man istället ett av de fattigaste – och miljontals människor har dödats och tvingats att fly. Just nu lever 1,5 miljoner kongoleser som flyktingar i sitt eget land.

Det var i Kongo som den svenska FN-experten Zaida Catalán mördades, när hon utredde massakrer utförda av miliser och regeringstrupper.

Centralafrikanska republiken

Det lilla landet Centralafrikanska republiken, som plågas av inbördeskrig, är världens mest negligerade flyktingkris, enligt Norwegian Refugee Council. FN har begärt en halv miljard kronor för att hantera den värsta situationen, men hittills har endast 40 procent av pengar kommit in.

– Var femte invånare har fördrivits från sitt hem, men flyktingkrisen når sällan medierna, pengarna till nödhjälp uteblir och det senaste halvåret har våldet ökat igen, säger Jan Egeland, generalsekreterare i norska organisationen Flyktninghjelpen. 

Flyktingar i Jemen

Jemen

När Iran-stödda Houthi-rebeller inledde en offensiv mot regimen i Jemen svarade Saudiarabien – uppbackade av USA – med en fruktansvärd bomboffensiv.

Tiotusentals har dödats och landet hotas av omfattande svält. I dag lever 2,5 miljoner jemeniter på flykt i sitt eget land.

David Beasley, chef för World Food Programme och tidigare republikansk guvernör, fördömde den 15 maj världens tystnad om svälten i bland annat Jemen. ”Om du slår på ABC, CBS, Fox, CNN, då handlar det bara om Trump, Trump, Trump, Trump, Trump, Trump, Trump. Det finns mycket lite information om svälten i Syrien, Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Det här är inte fejknyheter, det är verklighet”, sa han.