Varningen: Kapprustning med Ryssland – om USA drar sig ur pakt

Publicerad 2017-06-26

Trumpadministrationen pressas att dra sig ur kärnvapenpakten med Ryssland, rapporterar nyhetssajten Politico.

Detta efter att Ryssland inte fullföljer sina åtaganden.

Vissa oroar sig nu för att det så kallade INF-avtalet är det enda som står i vägen för en fullblåst vapenkapprustning mellan stormakterna.

En hård debatt uppges rasa inom Trumpadministrationen om huruvida man ska stanna eller dra sig ur det så kallade INF-avtalet, som slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987, och går ut på att att avskaffa medel- och kortdistansrobotar.

Avtalet om kärnvapennedrustning, som undertecknades av president Ronald Reagan och sovjetiska ledaren Michail Gorbatjov ses som början på avslutet av kalla kriget.

Men nu vill ledande republikaner och nationella säkerhetsspecialister att president Donald Trump tar fram nya missiler – och river upp avtalet.

”Oansvarigt att fullfölja avtalet”

Detta som svar på att Ryssland i februari ännu en gång anklagats för att bryta mot avtalet. Redan 2014 rapporterade den dåvarande Obamaadministrationen om att Ryssland hade testat en medeldistansrobot, vilket enligt avtalet är förbjudet.

Amerikanska militär- och underrättelsetjänstemän har även vittnat för senaten om att Ryssland sannolikt har utvecklat en förbjuden kryssningsmissil då Moskva ”troligen anser att den ger tillräckliga militära fördelar som gör det värt att bryta mot avtalet”.

– Det är oansvarigt av oss att fortsätta följa ett avtal när den enda andra deltagaren sedan länge har gått vidare från det, säger den republikanske politikern Mike Rogers, som är ordförande för en viktig kärnvapenpanel, till Politico.

”Måste se till att Ryssland inte får fördelar”

Dock motsätter sig både Pentagon, USA:s utrikesdepartement, Vita husets nationella säkerhetsråd samt personer som var med och skapade avtalet ett utträde, då de menar att det kan leda till en ny kapprustning mellan stormakterna.

Talespersoner för både utrikesdepartementet och nationella säkerhetsrådet säger till Politico att INF-avtalet ligger i USA:s ”nationella säkerhetsintresse” och att man därför bör stanna kvar i avtalet, samt uppmanade Ryssland att hedra avtalet.

– Det finns ett växande konkret hot som har presenterats för oss genom det här nya systemet. Vi måste därför göra mer för att försäkra oss att Ryssland inte får en militär fördel genom dess överträdelse, säger Christopher Ford, vid USA:s säkerhetsråd.

”Riskerar att hamna i en kapprustningsjakt”

Även ambassadör Richard Burt, som tjänstgjorde som vapenkontrollförhandlare under president George H.W. Bush administration, säger till Politico, att USA befinner sig i en skärningspunkt.

– Vi måste ta ett djupt andetag innan vi drar oss ur INF-avtalet. Annars riskerar hela strukturen i vapenkontrollsystemet att kollapsa och vi kommer att placera oss själva i ett kapprustningsjakt.

Putin har tidigare försvarat Rysslands tester med att nya robotar behövs för att bibehålla maktbalansen och hävdar i sin tur att USA också bryter mot avtalet.

Ryssland har samtidigt förnekat att man brutit mot avtalet och i februari sa en talesperson för president Vladimir Putin att ”Ryssland förblir engagerade i sina internationella skyldigheter – inklusive INF-avtalet”.