Biskopen efter Allians-raseri: ”Hade tänkt annorlunda”

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2017-07-29

Efter att biskopen i Stockholms stad berömt Stefan Löfvens agerande rasar flera högt uppsatta Allianspolitiker.

”Trodde statskyrkan var avskaffad. Omdömeslöst.” skriver Jan Björklund.

– Jag hade naturligtvis tänkt annorlunda, med tanke på vad detta dragit igång, säger Eva Brunne.

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, väcker ilska bland ledande Allianspolitiker efter att ha berömt Stefan Löfvens agerande i torsdags.

Spekulationerna var vilda inför vad statsministern skulle presentera, efter att Alliansen väckt misstroendevotum mot tre ministrar dagen innan.

Det blev inget nyval. Istället tvingades två ministrar bort efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Eva Brunne har tidigare varit kyrkopolitiskt aktiv inom Socialdemokraterna.

När hon blev biskop år 2009 avsade hon sina uppdrag som ersättare i kyrkofullmäktige i sin församling, samt det kyrkopolitiska utskottet i Stockholms stad.

”Omdömeslöst” tycker Björklund

Liberalernas partiledare Jan Björklund, Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och landstingsrådet Anna Starbrink (L) är några Allianspolitiker som reagerat på Eva Brunnes utspel.

En biskop är den högste kyrklige ledaren i ett stift. Till uppgifterna hör att leda kyrkans arbete och att viga präster och diakoner.

Efter kritiken har Eva Brunne twittrat att hon tackade Löfven för att han ”undvek en svår politisk situation för oss alla”, vilket hon menar att hon hade gjort oberoende av statsministerns partifärg.

”Kunde inte ana det som gick igång”

Till Aftonbladet utvecklar hon sitt resonemang. Eva Brunne säger att hon har fått ta emot en del kränkningar efter tweeten. Exempelvis skrev förre Metro-ägaren Mats Qviberg att ”kärringen måste ha drabbats av en härdsmälta”.

Men saklig kritik tar hon på allvar.

Hur tänkte du när du skrev tweeten?

– Jag tyckte att han tog ansvar genom att dels förmå två statsråd att avgå, de som hade det direkta ansvaret i detta. Och dels genom att fortsätta regera. Alternativen hade blivit till en svår politisk situation för oss alla, att avgå med hela regeringen eller att utlysa nyval. När han valde en annan väg tyckte jag att han tog ansvar som statsminister, och det är statsministerrollen det handlar om, säger Eva Brunne till Aftonbladet.

– Om det hade varit en statsminister med en annan politisk färg som hade gjort exakt samma sak, hade jag också tackat för att vårt land inte sattes i en svår politisk situation, säger Eva Brunne.

Ångrar du tweeten?

– Jag kunde inte ana det som gick igång, det kunde jag verkligen inte göra.

Hade du gjort det igen, eller hade du tänkt annorlunda?

– Jag hade naturligtvis tänkt annorlunda, med tanke på vad detta dragit igång, av väldigt många olika slag. Och självklart lyssnar jag på kritiken, men jag håller inte alltid med om den, säger Eva Brunne.

Stark förespråkare för fri kyrka

Eva Brunne säger att hon verkligen inte är förespråkare för någon statskyrka, vilket Jan Björklund insinuerat.

– Jag är själv en stark förespråkare för en fri kyrka. Men vi kan inte leva vid sidan om allting, utan jag lever i samma samhälle som Jan Björklund, och några miljoner till. Kyrkans människor har alltid haft synpunkter på det som sker i samhället, och kommer alltid att ha det. Det är en av våra uppgifter, säger Eva Brunne.

Jimmie Åkesson lämnade i folkdräkt

Biskop Eva Brunne har väckt heta känslor tidigare.

När hon predikade vid riksdagens öppnande 2010 lämnade Sverigedemokraternas partigrupp Storkyrkan, med en folkdräktsklädd Jimmie Åkesson i spetsen, efter att ha känt sig utpekade.

– Vi tittade på varandra och sa att nu måste vi resa på oss, sade Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Senare riktade SD-ledaren en ursäkt till kungen.

Moderaternas dåvarande gruppledare Anna Kinberg Batra var kritisk mot Åkessons agerande.

– Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, sade Anna Kinberg Batra då.