Svenske Felix om försvunna Birna, 20: ”Chock när jag förstod”

Två fiskare misstänks för mord

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7
Birna Brjánsdóttir, 20, är försvunnen sedan natten mellan lördag och söndag.

Isländsk polis misstänker att Birna Brjánsdóttir, 20, fördes bort i en röd hyrbil i centrala Reykjavik.

Två män som gripits på ett grönländskt fiskefartyg misstänks för mord på den ännu försvunna 20-åringen.

– Det kom som en chock när jag såg bilden och förstod att det var hon, säger svenske Felix Breidenskog, som lärde känna Birna förra året.

Isländsk polis flög i onsdags ut med helikopter till det grönländska fiskefartyget Polar Nanoq och grep tre besättningsmän. Alla misstänks ha information kring Birna Brjánsdóttirs försvinnande. 20-åringen saknas fortfarande efter att ha varit ute på en nattklubb i Reykjavik i fredags kväll.

Två av de gripna misstänks för mord, skriver isländska Visir, och kan efter ett beslut taget på torsdagen hållas i polisförvar i två veckor, enligt Iceland Monitor. Båda nekar till inblandning i Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Den tredje mannen har släppts efter förhör men är ännu inte avskriven från utredningen.

På torsdagen greps även en fjärde man efter att isländsk polis hittat en stor mängd narkotika ombord på fiskefartyget.

På frågan om det finns en koppling mellan det fjärde gripandet, narkotikafyndet och Birna Brjánsdóttirs försvinnande svarar polisen Einar Gudberg Jónsson att ”allt det här hänger ihop”, skriver Iceland Monitor.

Hyrbil ledde polisen till fiskarna

Birna Brjánsdóttir försvann i centrala Reykjavik efter en festkväll på nattklubben Hurra. Efter försvinnandet har hon setts på övervakningsbilder tagna på lördagsmorgonen, där även en röd bil av märket Kia fångats.

25 minuter senare stängdes hennes mobiltelefon av i ett område utanför Reykjavik. Även där visade övervakningsbilder en röd Kia.

På söndagen hittades ett par svarta Dr Martens-kängor, likadana som Birna burit på nattklubben, i hamnstaden Hafnarfjördur, omkring en mil söder om Reykjavik. I samma hamn låg den helgen fiskefartyget Polar Nanoq förtöjt, och det visade sig att den röda Kian var en hyrbil som hyrts av fiskare från fartyget. Något som gjorde att polisens misstankar riktades mot besättningsmännen.

Isländsk polis har beslagtagit bilen för att kunna göra en teknisk undersökning av den. Det är oklart vad som hittats i bilen men polisen misstänker att Birna Brjánsdóttir befunnit sig i den, skriver Iceland Monitor.

Var på samma nattklubb

Svenske Felix Breidenskog, 20, lärde känna Birna Brjánsdóttir under en resa till Island i april förra året.

– Vi umgicks med hennes kompisar och gick bland annat ut på klubben hon var på i lördags. Vi var bara vänner. När jag kom tillbaka till Sverige höll vi kontakten. I början hördes vi flera gånger i veckan, men nu var det några månader sedan vi hördes senast.

Han säger att han fick en chock när han såg bilden av Birna Brjánsdóttir och förstod att hon var försvunnen.

– Jag trodde inte att det var sant.

– Hon är väldigt snäll, det finns inget ont i henne. Hon tyckte att det var kul att lära känna folk från andra länder. Som jag förstod det hade hon många vänner tack vare att hon alltid var öppen och ville lära känna nya människor, säger Felix Breidenskog.

Isländska myndigheter fortsätter sökandet efter Birna Brjánsdóttir.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN