Sabuni om Åkessons invit: Inga problem att prata med honom

Publicerad 2021-04-15

Nyamko Sabuni säger nej till Jimmie Åkessons förslag på regeringssamarbete.

Men hon är positiv till SD-ledarens invit om att samtala på tu man hand.

– Vill Åkesson prata med mig så behöver han inte gå via media, jag har inga problem att prata med honom, säger hon.

SD-ledaren Jimmie Åkesson presenterade i går sin syn på ett möjligt framtida regeringssamarbete. Han vill helst ingå i en konservativ regering men är också öppen för att stödja en sådan om det finns en detaljerad överenskommelse eller ett avtal att gå efter.

Liberalerna har nyligen öppnat för att samarbeta med SD. Men Åkessons modell säger partiledare Nyamko Sabuni nej till.

– Vårt besked är att vi sitter inte i en regering med SD, och jag kommer inte att medverka till den typ av avtal som Januariavtalet har varit, oavsett vilken konstellation jag samverkar i.

Nyamko Sabuni säger nej till Jimmie Åkessons förslag på regeringssamarbete.

L-ledaren är dock öppen för att samarbeta och samtala med Åkesson, något som tidigare har varit otänkbart för partiet.

– Hela vårt beslut handlar om att vi är beredda att prata med alla partier i riksdagen. Jag har inga problem att prata med Åkesson eller Dadgostar (V).

Som ung tillbringade Nyamko Sabuni mycket tid i stockholmsförorten Tensta.

Björklunds uppfattning är inget problem

Även om regeringsfrågan?

– Just nu har jag inget mer besked att ge Åkesson om regeringsfrågan, mer än det som framgår i det beslut som vi tagit.

Liberalerna fattade beslut om SD den 28 mars. Beslutet är en helomvändning från Jan Björklunds linje om att aldrig samarbeta med partiet.

Har Björklunds bestämda uppfattning varit ett problem för dig i det vägval som du har tagit partiet genom?

– Varför skulle en annan enskild medlems ståndpunkt vara ett problem för mig? 

Han är ju inte bara en enskild medlem utan också tidigare partiledare?

– Varje ledning fattar sina beslut, politik är föränderligt. Jag kan bara säga att det samarbete vi befinner oss i nu inte tar sig an de stora samhällsutmaningar som vi ser.

Sabuni (L) kan tänka sig prata med både SD och V.

Hundra förslag om förorten

Nyamko Sabuni listar integrationsproblem i förorten som ett av de största samhällsproblemen. Att vända utvecklingen kommer bli L:s profilfråga i valrörelsen. Till landsmötet i höst lägger partiet fram hundra förslag på området som går under namnet ”förortslyftet”.

L-ledaren är själv uppvuxen i Kungsängen men spenderade mycket tid i förorten Tensta norr om Stockholm. När Aftonbladet träffar henne där kommer flera boende fram och vill diskutera politik. En man anser att Sabunis stöd till Löfven är ett politiskt svek, att hon borde samarbeta med M i stället. Några seniorer som njuter av vårsolen har synpunkter på hur den närliggande kyrkogården sköts. En man stiger fram och ber om en bild tillsammans med partiledaren.

Sabuni hejar på en kvinna i slöja, pratar med dem som söker kontakt och ger intryck av att trivas i området.

– När jag kom till Sverige 1981 hade pappa en kusin som bodde i Tensta. När vi kom till Arlanda så kom vi hem till honom. Jag var ofta här och det har präglat mig mycket, säger hon.

Sabuni anser att integrationsproblem i förorten är ett av de största samhällsproblemen.

Revansch och revansch

Hon återkommer flera gånger till att politikerna inte ha velat ta i integrationsfrågor i förorterna. Hon försökte som integrationsminister men fick inget gehör och lämnade politiken.

Är detta din revansch?

– Revansch och revansch. Jag kan bara beklaga, politikernas oförmåga har inneburit att många fler människor drabbats negativt. Deras frihet har begränsats, många barn har inte fått en riktig chans. Det är sorgligt.

Vissa anser att politiker inte pratar om något annat än invandring och integration, att det lätt blir en smutskastning av människor som har utländsk bakgrund?

– Det är precis det perspektivet som har gjort att så många människor i vårt land lever i otrygghet. Vem säger att om man pratar om kriminalitet i Tensta så är det alla laglydiga människor som bor här som jag pekar på? Jag pekar ju på de kriminella. När jag påpekar att elever lämnar skolan utan behörighet är det skolan som är problemet, inte eleverna.

L-ledaren är beredd att samtala med alla partier.

Fiska i grumligt vatten

När du offentliggjorde din linje tog du upp din bakgrund som flykting från Kongo, varför var det viktigt i sammanhanget?

– Det är viktigt för att jag har en känsla att många människor inte tycker att en invandrad svart kvinna ska fatta den här typen av beslut, jag förväntas vara i en vänsterfålla och jag vägrar acceptera det. Jag lämnade politiken 2013 för att den regering jag satt i inte heller mäktade med att lösa de viktiga problemen. Vi valde att göra motsatsen till den man uppfattade att SD sa. När man lyfte samhällsproblem betraktades det som rasistiskt, att fiska i grumligt vatten, säger Nyamko Sabuni.

– Nu är jag tillbaka i politiken för att på riktigt ta tag i problemen. Då måste man fatta beslut utifrån Sveriges bästa, inte utifrån min hudfärg eller bakgrund.