Coronautbrottet på mammografiavdelningen tvingar 500 kvinnor om dagen att boka om

Uppdaterad 2021-04-20 | Publicerad 2021-04-19

Mammografiavdelningen på Södersjukhuset har drabbats av ett stort coronautbrott.

Hälften av all personal är sjuk.

Runt 500 kvinnor om dagen uppmanas att boka om sina tider de närmaste veckorna, enligt P4 Stockholm.

Avdelningen för mammografi på Södersjukhuset lider av akut personalbrist efter coronautbrottet.

På avdelningen arbetar jobbar omkring 40 personer och 20 av dem är sjuksköterskor som utför mammografiundersökningar, enligt Roxanna Hellgren, överläkare och verksamhetschef för mammografin Bröstcentrum Sös.

– Av dessa sjuksköterskor är några sjuka i konstaterad covid-19 och några är hemma på grund av symtom och i väntan på provsvar. Alla med minsta symtom måste stanna hemma tills de har testat negativt. Hälften av våra sjuksköterskor arbetar med screeningverksamheten. Nu behöver vi prioritera enbart kvinnor som behöver komma för utredning, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Att hälften av personalen är smittade var nog en överestimering, men tillräckligt många sjuksköterskor är frånvarande för att vi inte kan bedriva screeningverksamhet. Vi vet att det finns en snabb smittspridning i samhället, troligen på grund av att virusvarianten är väldigt smittsam. Om smittspridning har skett på arbetsplatsen eller genom samhället i övrigt är svårt för mig att bedöma.

Södersjukhuset.

Hur stor andel av personalen var vaccinerad?

– All personal har haft möjlighet till vaccination och de flesta har tagit första dosen i mars, men vi har inte fått den andra dosen än och planen är att vi ska få den i maj. Enbart enstaka medarbetare har valt ta att inte ta vaccin.

Har personalen använt skyddsutrustning i kontakt med patienter? Vilken typ?

– Vid all kontakt med patienter samt kvinnor som kommer på screening har handsprit, spritning av utrustning, munskydd och visir använts. Alla människor, både personal, patienter och kvinnor som kommer för screening, måste bära munskydd inom våra lokaler.

Finns det något ni behöver se över vad gäller era rutiner?

– Vi följer sjukhusets direktiv och rutiner när det gäller skyddsutrustning och sprit. Vi följer även sjukhusets direktiv när det gäller testning för covid-19 vid symtom, karens i samband med utlandsresa och så vidare.

Vad vill ni säga till alla de som nu missar sin screening?
– Vi uppmanar och välkomnar alla att boka en ny tid antingen via 1177 eller ringa 08 616 33 20 om några veckor.