Då kommer dundervärmen

Publicerad 2021-06-29

Vädret växlar snabbt i veckan och både norr och söder kommer drabbas av regnoväder.

Men till helgen slår supervärmen till – i nästan hela landet.

– Det blir svängigt väder i veckan, men högsommarvärme till stor del, säger Mikael Sjöstrand på Klart.

Vädret i norr och söder kommer skilja sig åt i veckan – och båda delarna kommer få sin beskärda del av regn och sol.

I Svealand och Götaland väntar fortsatt högsommarvärme med 25 plusgrader och växlande molnighet på tisdagen. Vid Smålandskusten, Blekinge och norra Skåne kan temperaturen nå så höga grader som 28 till 29 plus.

I de norra delarna är temperaturerna inte lika generösa som i söder. Under tisdagen passerar en kallfront med moln och svalare luft in över södra Norrland. SMHI larmar om att tisdagskvällen kan bjuda på kraftiga regnskurar i Dalarna och de södra delarna av Norrland.

–  I Jämtlands län, Västernorrlands län, Dalarna och Gävleborg är en risk utfärdad för stora mängder regn under eftermiddagen. Lokalt i dessa områden kan det då förekomma kraftigt regn med inslag av åska, som kan leda till översvämningar i källare och mindre vattendrag samt viadukter. Men var dessa skurar dyker upp är osäkert, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Tvärtomväder på onsdagen

Men de boende i norr behöver inte vara oroliga – på onsdagen slår vädret om. Norrland väntas få sol och en temperatur på omkring 20 grader, medan delar av södra Sverige får regn och lägre temperaturer.

Till helgen slår supervärmen till – i nästan hela landet.

– I norr börjar ett högtryck nå in vilket ger en hel del sol, säger Sjöstrand.

Högtrycket i norr ser dessutom ut att stanna ett tag. Varmast kommer det vara vid finska gränsen, samtidigt som de lägre temperaturerna breder ut sig över södra Götaland.

– I södra Götaland kommer troligen en del skurar och moln förekomma men utbredningen är något osäker i nuläget.

Då får hela landet supervärme

Fredagen blir en toppendag i nästan hela landet, med sol och höga temperaturer.

– Högtrycket ger under fredagen soliga förhållanden i hela landet och med temperaturer på omkring 25 grader, på sina håll kan det bli toppnoteringar på närmare 28 grader, säger Sjöstrand.

Helgen kommer fortsätta i ungefär samma väderbana, med 25 till 30 grader plus i Norrland, och klart väder i Svealand.

Ett lågtryck från Polen kan dock ställa till det i Skåneområdet, Gotland, Öland och Blekinge på fredagen. På lördagen väntas det dra in över Götaland.

– Hur dessa regnområden kommer röra sig får man dock hålla sig uppdaterad på när vi närmar oss helgen, säger Sjöstrand.

På söndagen är det fortsatt som varmast i Norrland, där det kan bli närmare 30 grader.

– I Götaland växlande molnighet, skurar och växlande molnighet, upp över Svealand mest uppehåll och sol varvat med moln, 20-25 grader. I Norrland mest klart och drygt 25 grader, troligen någon toppnotering på nära 30 grader längs Norrlandskusten.

Följ ämnen i artikeln