Mixade doser kan ge starkare skydd

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-06-29

En vaccincocktail bestående av en dos Astra och en dos Pfizer skapar ett starkt immunsvar. Det visar en ny studie från Oxfords universitet.

– Kombinationen ger immunsystemet en extra kick, säger studiens ledare professor Snape.

En blandning av Pfizers och Astra Zenecas vaccin skapar ett starkt immunsvar. Det visar en ny studie från Oxfords universitet.

Studien, som kallas Com-Cov, jämförde mixade tvådos-vaccinationer av Pfizers och Astra Zenecas vaccin. Resultaten visade att oavsett kombination producerades höga nivåer av antikroppar mot coronavirusets spike-protein.

Nio gånger mer antikroppar

Resultaten visar att personer som fick en dos Astra följt av en dos Pfizer fyra veckor senare producerade nio gånger mer antikroppar, jämfört med två doser av Astra Zenecas vaccin. Men ordningen spelar roll.

Testpersoner som fick Pfizer först och Astra sen producerade fem gånger så mycket antikroppar jämfört med de som fått två doser Astra.

Två doser av Pfizers vaccin producerade dock de högsta antikroppsnivåerna. Men t-cellssvaret var högre hos personer som fick en vaccinmix.

– Kombinationen ger immunsystemet en extra kick, säger Professor Matthew Snape som ledde studien, enligt Sky News.

Studiens ledare, professor Matthew Snape.

Större flexibilitet

Båda vaccinkombinationerna gav alltså mer antikroppar än två doser Astra, enligt studien.

Resultaten ger stöd för det val många europeiska länder gjort, att erbjuda ett annat vaccin än Astra Zeneca för dos två, när vaccinet kopplades till sällsynta men allvarliga fall av blodproppar.

Resultaten möjliggör också större flexibilitet i vaccinationerna, när leveranserna är knappa.

– Detta argumenterar för flexibilitet när lokala förhållanden kräver det. Det ger alla alternativ, säger Matthew Snape på en pressträff.

Däremot är resultaten inte tillräckliga för att rekommendera större ändringar i vaccinationsprogrammen, enligt Snape.

– Det är verkligen uppmuntrande att antikroppar och t-cellsvar ser bra ut med mixade doser. Men jag tror inte att standarden bör förändras, om det inte finns mycket goda skäl för det.

830 personer över 50 år deltog i studien.

Fortsatta studier som riktar sig mot andra varianter kan bli användbara för att få fram information om vilka vaccin och kombinationer man ska använda i eventuella booster-doser, enligt Snape. Nästa steg blir att studera kombinationer av vaccinen från Moderna och Novavax.