Val testar skört läge i Elfenbenskusten

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-10-31

Elfenbenskustens president Alassane Ouattara under ett möte med sin franske motpart Emmanuel Macron i Paris 2018. Arkivbild.

Ett skört dödläge utmanas när västafrikanska Elfenbenskusten går till val. Den sittande presidenten Alassane Ouattara satsar på att förlänga sitt maktinnehav en tredje presidentperiod.

Vallokalerna i Elfenbenskusten har öppnat och på gatorna i miljonstaden Abidjan var det på lördagsmorgonen lugnt och till största del tomt – en kontrast till de ibland våldsamma scener som utspelat sig i landet sedan Ouattara meddelade att han kandiderar en tredje gång.

Kandidaturen innebär att han kringgår landets grundlag, som bara tillåter två mandatperioder på fem år vardera. Samtidigt har flera oppositionella kandidater nekats att ställa upp i valet på lördagen.

Ouattara själv säger att han egentligen inte vill ställa upp men att han gör det för landets bästa.

– Det här beslutet innebär en verklig uppoffring för mig, sade Ouattara när han tillkännagav sina intentioner i augusti.

Manar till civil olydnad

Sedan dess har flera människor fått sätta livet till i våldsamheter. Olika etniska grupper har drabbat samman med machetes och tänt eld på hus och affärer runt om i landet.

Den tidigare presidenten Henri Konan Bédié och Pascal Affi N’Guessan, två av de totalt fyra kandidaterna till presidentposten, manar till civil olydnad och aktiv bojkott av valet. Händelseutvecklingen ses som den största utmaningen hittills för den sköra stabiliteten i landet, som har rått sedan ett kort inbördeskrig kostade runt 3 000 människor livet efter det att Ouattara kom till makten 2010.

"Ingen bojkottar valet"

I Abobo, förort till Abidjan, där stödet för president Ouattara är stort, ringlade köerna långa under morgonen.

– Ingen bojkottar valet här, säger 57-årige väljaren Alidou Kanye.

Den sittande presidentens kampanj trycker på att Elfenbenskustens ekonomi har växt under Ouattaras tid vid makten – i augusti beskrev Världsbanken tillväxten som "en av de bäst presterande" söder om Sahara.

Samtidigt är fattigdomen och inkomstskillnaden stor och ekonomin har rammats hårt av coronapandemin. Enligt Världsbanken lever tio av landets 25 miljoner människor i fattigdom och två tredjedelar av ivorianska familjer har svårt att tillgodose de basala behoven.

ANNONS