Ruskväder drar in över Uppsala

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Ser du solen?

Om ja så gäller det kanske att njuta.

Under de kommande dagarna kan den nämligen ha svårt att bryta igenom molntäcket som ska lägga sig över Uppsala.

Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN

Vi har en rätt grå, men även mild, vecka framför oss i Uppsala.

Efter en solig morgon på flera håll i länet så väntar moln röra sig in från sydväst vid lunch-tid ungefär och det är molnen som dominerar oktober ut, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Molnen som drar in under dagen väntas bjuda på en del regn, men lär spricka upp under kvällen – någon timme innan solen går ner. Så då finns en liten chans att skymta den.

I samband med att regnområdet passerar så väntas det även blåsa upp en aning till tidvis friska vindar i området. Luften är dock ganska mild, och bjuder på temperaturer uppemot 8–10 grader.

Veckans bästa solchanser

Till i morgon sedan så är prognosen mer osäker.

– Det är ett lågtryck som ska röra sig över södra Sverige, Götaland främst, på torsdag och som i nuläget inte ser ut att nå upp till Uppsala-området. Om det inte gör det så bjuds det på lite varierad molnighet och temperaturer uppemot 10 eller kanske till och med 11 grader. Så det är nog under torsdagsdygnet som man ska satsa på att göra en utflykt om man ska få njuta av lite solljus, säger Sjöstrand.

Om man vill öka solchanserna ytterligare kan man bege sig norr om Uppsala. Men då kan det också vara bra att ha utkik efter lågtrycket som kan nå upp till Uppsala under dagen och bjuda på någon skur under eftermiddagen, enligt prognosen.

Grå långhelg i Uppsala

Natten till fredag så tätnar molnen igen och en hel del dis och dimma ser ut att ligga kvar även under morgonen och större delen av dagen.

Temperaturen väntas landa på runt 6–7 plusgrader som mest och till helgen ser vädret ut att fortsätta på ungefär samma gråa och milda spår med temperaturer uppemot 10–12 grader.

Samtidigt letar sig nya lågtryck återigen in, denna gång västerifrån, och det första väntas passera på lördagen, troligtvis under eftermiddagen eller kvällen, enligt prognosen. I samband med skuren kan det även bli lite blåsigt, men generellt blir det en ganska vindstilla höstlovsvecka som även kan få en någon lättare skur under söndagen.

Då slår det om

Nästa vecka så fortsätter vädret på ungefär samma tema. Lågtrycken fortsätter att styra och det passerar en hel del regn, kanske även något kraftigare sådant under mitten av nästa vecka. Det fortsätter även att vara milt med temperaturer mellan 8 och 12 grader.

Det är inte så tydligt när det slår om till mer stabilt väder, men det ser ut att bli den andra veckan i november då högtrycken ser ut att etablera sig mer. I samband med det kan det också bli lite kallare, enligt meteorologen.

Publicerad:

LÄS VIDARE