Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Khaled berättar om bombningarna i Gaza: ”Ett mirakel att vi lever”

Norska VG på plats i Gaza

Av: 

Kyrre Lien/VG

Sami Abu Salem/VG

Amanda Hällsten

NYHETER

Flera flerfamiljshus i Gaza har bombats under natten.

Bland ruinerna grävs människor fram, och hoppet om att rädda liv finns fortfarande.

– Det är ett mirakel att vi lever, säger Khaled Al-Malfouh till VG.

VG:s reporter Sami Abu Salem är på plats i Gaza. Där har han träffat och pratat med civila människor – de som drabbats, och drabbas, av bombningarna och skjutningarna mellan Israel och Hamas.

Flygattackerna över Gaza har fortsatt under natten mot torsdag. Flera flerfamiljshus har bombats.

Under morgonen har VG följt räddningsarbetet vid ruinerna av de utjämnade bostäderna. Under de raserade byggnaderna ligger människor begravda.

Bland räddningsarbetarna finns släktingar, som hoppas att deras familjemedlemmar fortfarande lever. Många gråter förtvivlat.

Syre pumpas in mellan de raserade betongblocken genom en slang. Räddningsarbetarna hoppas att de som ligger fastklämda i ruinerna inte ska kvävas.

Khaled Al-Malfouh visar skadorna han fick då huset blev träffat av israeliska luftangrepp.

Foto: Sami Abu Salem, VG

”På en sekund förstod jag att jag begravdes”

Khaled Al-Malfouh, tillsammans med sin mamma, syster och sin systers fyra barn, befann sig i ett av husen som bombades i natt.

– Jag tänkte plocka upp några kläder på balkongen när jag kastades in i lägenheten och hela huset började skaka. Det är ett mirakel att vi fortfarande lever, säger han till VG.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Flygattackerna över Gaza har fortsatt under natten mot torsdag.

Foto: Sami Abu Salem, VG

Familjen samlades i vardagsrummet. Khaled säger att han försökte använda sin egen kropp för att skydda sin familj, när huset bombades.

Hans syster, Alaa, säger att hon låg på golvet och tittade ut genom fönstret när bombningarna började. Hon såg hur himlen färgades orange, därefter hörde hon en enorm explosion. Sedan kollapsade huset.

– På en sekund förstod jag att jag begravdes, men två stora betongblock hade lagt sig och bildat som ett tält över oss och skyddat oss, säger Khaled till VG.

Han säger att det är ett mirakel att de alla överlevde, med lätta skador.

”Detta kanske bara är början”

De bombade byggnaderna var tidigare bostadshus, lägenheter, en advokatbyrå och ett undervisningscenter. Räddningsarbetare i Gaza uppger till VG att sju hus har drabbats av bombningarna. 14 personer är fortfarande begravda under ruinerna.

Wael Abu Mhadi berättar att nattens explosioner fick marken att skaka. Han bor granne med de hus som nyligen bombats, och han säger att han är orolig för vad som kommer hända under de kommande dagarna.

– Det här kanske bara är början, säger han.

Han hoppas att det eskalerande våldet ska upphöra. Han säger också att Israel är starkare, och har fler och bättre resurser, än dem.

– De har dödliga raketer. Inte som de primitiva palestinska raketerna, säger han till VG.

En förtvivlad anhörig sörjer vid rasmassorna.

Foto: Sami Abu Salem, VG

Natten till torsdag jobbar palestinska räddningsarbetare med att söka i rasmassorna.

Foto: Sami Abu Salem, VG

Dödstalen stiger

Under torsdagsmorgonen har Israel dirigerat om alla passagerarflyg från landets största internationella flygplats Ben Gurion mellan Tel Aviv och Jerusalem. Det meddelar landets luftfartsverk, enligt nyhetsbyrån AFP.

Israel har genomfört flera flygräder mot mål som kopplas till Hamas i Gaza. Bland annat ska den högt uppsatte Hamasledaren Iyad Tayibs bostad ha bombats, enligt TT.

Samtidigt som flygattackerna från Israel pågår, skjuter Hamas raketer mot Israel. Många raketer har stoppats, men vissa raketer har nått fram.

Både civila palestinier och israeler har dött sedan måndagen, i den upptrappade konflikten. Dödstalen i Gaza har hittills räknats till 67 personer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 17 personer uppges vara barn. Minst 400 personer uppges vara skadade.

I Israel har sju personer dött, sedan måndagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

LÄS VIDARE

Liverapportering om konfliktutvecklingen

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Gaza

Israel

Hamas

Jerusalem