Misstänkt coviddöda spolades upp ur Ganges

TT-AFP

Publicerad 2021-05-11

Familjemedlemmar tar ett sista adjö inför en kremeringsceremoni vid floden Ganges i Allahabad i Uttar Pradesh. Arkivbild.

Ett stort antal döda kroppar har flutit iland från floden Ganges i norra Indien, det tros handla om människor som avlidit i covid-19.

En lokal myndighetsföreträdare i staden Buxar, i delstaten Bihar nära gränsen till Uttar Pradesh i norra Indien, säger att omkring 40 lik har spolats upp.

– Vi har gett instruktioner till berörda ansvariga att ta hand om alla kroppar, och antingen begrava eller kremera dem, säger Ashok Kumar.

Enligt lokala medier kan det handla om omkring 100 uppspolade kroppar.

Lokalbefolkning berättar för nyhetsbyrån AFP att man tror att de döda dumpats i floden då det varit fullt på kremeringsplatser eller då släktingar inte har haft råd med begravningsbål.

Enligt officiell statistik avlider för närvarande cirka 4 000 människor varje dag i Indien i sviterna av covid-19 och det totala antalet dödsfall närmar sig 250 000.

Men många experter tror, med hänvisning till uppgifter från krematorier, att det verkliga dagliga antalet dödsfall kan vara flera gånger högre. Detta särskilt nu när spridningen är omfattande bortom de större städerna i landsbygdsområden där sjukhusen är få och glest utspridda, och dokumentationen sämre.