EU möter polarnatten i Kiruna

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-05-07

När EU-kommissionen kommer till Sverige i januari 2023 för att möta regeringen, under Sveriges halvår som ordförande i EU:s ministerråd, kan stadshuset bli en anhalt. Arkivbild.

Det första EU-kommissionen ser av Sverige som ordförande i EU:s ministerråd 2023 blir is och mörker.

Regeringen har valt Kiruna som för det första mötet med kommissionen.

– Statsministern har bestämt att han tänker bjuda in EU-kommissionens ordförande och alla kommissionärerna till Kiruna i början på januari 2023, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Dahlgren säger att regeringen vill visa upp den "fantastiska" miljön men också den kraftiga tillväxt och utveckling som sker i Kiruna, Gällivare, Luleå och andra delar i norra Sverige.

Sverige ska vara ordförande i EU:s ministerråd under det första halvåret 2023 vilket innebär att ministrarna i den regering som då styr landet – det är ju val bara fyra månader före – får leda sina kollegor i de övriga EU-länderna i ministerrådet.

– Om det blir en ny regering så blir det en rivstart, säger Hans Dahlgren.

Många fler möten kommer att hållas på svensk mark, runt om i landet, under halvåret. Men var är inte spikat än. Vad Sverige vill satsa på som ordförande ska göras klart nästa höst.

Det möte som regeringen har med EU-kommissionen på hemmaplan brukar vara det första mötet under det halvår som ett land är ordförande.

Sverige har varit ordförande två gånger tidigare i EU:s ministerråd. Det var 2001 och 2009.

ANNONS