Nu avgör politiker frågan: Vad är en korv?

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-10-20

Falukorv är korv. Men kan en vegetarisk variant också kallas för korv? Arkivbild.

Vad är en korv? En schnitzel? En biff? På onsdag avgörs frågan i EU-parlamentet, som ska rösta om ett förbud mot vissa namn på vegetariska produkter.

– Det här förlöjligar hela jordbrukspolitiken, säger parlamentarikern Fredrik Federley (C).

Enligt förslaget från den franske socialdemokraten Eric Andrieu ska vegetariska produkter inte få använda beteckningar som är förknippade med kött, som korv, burgare eller stek.

Det finns redan ett EU-förbud mot att kalla veganska produkter saker som förknippas med mejeriprodukter, exempelvis sojamjölk. Nu vill vissa parlamentariker gå steget längre och förbjuda jämförelser med mejeriprodukter. "Används som grädde" eller "alternativ till ost" skulle alltså inte vara godkända formuleringar om förslaget blir verklighet.

Fredrik Federley är kritisk till att frågan ens tagit sig till parlamentet.

– I stället för att få en diskussion om vad som är bra jordbrukspolitik får vi ta ställning till vad som är en korv. Det förlöjligar hela jordbrukspolitiken, säger han, och fortsätter:

– Det borde handla om hur vi får fram sund, säker mat som är klimatsmart och gynnar biologiskt mångfald. I stället kommer ett idiotförslag och blir det som alla pratar om.

Pandoras ask

Jordbrukspolitiken handlar också om väldigt stora summor skattepengar. I EU:s långtidsbudget för 2021–2027 går drygt 40 procent av pengarna – totalt cirka 4 460 miljarder kronor – till jordbruksområdet.

Federley ser förslaget som en del av vad han refererar till som "köttlobbyn".

– Det är en märklig del av köttlobbyn som fått in det här förslaget, den delen som ser vegetariskt som ett hot, säger han.

Den stora Europeiska samlingsorganisationen för bönder Copa Cogeca förespråkar ett förbud. I ett uttalande skriver man att ett nedröstat förslag skulle "öppna en Pandoras ask".

"Vi är på väg att skapa en ny värld där marknadsföring inte har något att göra med produkternas faktiska natur. Det är att be om att tappa kontrollen! Vi vill bara att de miljontals europeiska bönder som arbetar med boskap ska bli respekterade", säger Jean-Pierre Fleury, nötköttschef hos Copa Cogeca, i uttalandet.

Korvformat

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är medlemmar i Copa Cogeca.

– Deras hållning är att konsumenterna ska kunna göra välinformerade val, och det delar vi, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.

Fredrik Federley köper inte den argumentationen.

– En korv, burgare eller biff är ett format. En rödbetsbiff är en biff, det är formatet och har inte att göra med om det är kött eller inte. Ett förbud skulle inte göra något tydligare för konsumenten, utan tvärtom, säger han.

"Polarisera inte"

En annan kritiker är Cecilia McAleavey, ordförande för branschorganisationen Växtbaserat Sverige.

– Om man inte får beskriva nya produkter utifrån funktion, smak eller roll som ett etablerat livsmedel har blir det väldigt svårt att introducera nya livsmedel. Förslagen snedvrider konkurrensen och hämmar innovation, säger hon.

Att det skulle bli tydligare för konsumenterna med ett nej till vegetarisk korv tror hon inte heller.

– Inget av våra medlemsföretag har någonsin fått en reklamation för att konsumenten varit upprörd över att inte ha hittat kött eller mjölk i en produkt. Det är inte otydligt som det är idag.

Palle Borgström konstaterar samtidigt att det här inte är en fråga som är speciellt stor i Sverige.

– Vi arbetar för att fler ska välja svenskt, oaktat om det är kött eller grönsaker. Lösningen för en hållbar kost är inte att polarisera mellan kött och vegetariskt, båda behövs, säger han.

"En icke-fråga"

Oavsett vad EU-parlamentet bestämmer sig för är det samtidigt långt ifrån säkert att förslagen någonsin blir verklighet. Först måste nämligen parlamentets åsikt jämkas ihop med vad EU:s medlemsländer tycker i ministerrådet - och där har frågan om vegokorvar inte diskuterats alls.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) suckar tungt över vad hon kallar för en "icke-fråga".

– För mig är den viktiga prioriteringen att vi får till en europeisk jordbrukspolitik som syftar till att höja klimat- och miljöambitioner och som samtidigt innebär att det blir regellättnader och att man säkerställer goda konkurrensförhållanden mellan länderna, Det är på den nivån som jag har mitt fokus - och så får andra diskutera vad en vegoburgare ska heta, säger Nilsson.