Myndighetens adoptionslarm: Kan inte garantera att det går rätt till

Publicerad 2021-02-24

Adopterade barn som stulits och fått sina identiteter förfalskade.

Det har myndighetsanställda under en längre tid larmat om, skriver DN, som i en serie reportage granskat misstänkta oegentligheter kopplade till adoption.

– Jag hoppas att alla inblandade lägger korten på bordet, säger Clas Lindholm, ordförande för Chileadoption.se.

Under hela 2000-talet har har tjänstemän på tillsynsmyndigheten, Myndigheten för familjerätt och föräldrarskapsstöd (Mfof), larmat om misstänka oegentligheter kopplade till adoption.

Det skriver Dagens Nyheter som granskat adoptioner och pratat med personer som blivit stulna eller fått sina identiteter förfalskade som barn.

Ursprungslandet har ansvar för barnrapporterna men svenska adoptionsföreningar och myndigheter kan än i dag inte garantera att barnen som adopteras till Sverige verkligen är övergivna, helt rättsäkra och etiska. I grunden handlar det om att svenska adoptionsföreningar och myndigheter inte har någon insyn i tiden från förlossning till att barnet blir aktuellt för adoption.

– De här bristerna har vi sett under en längre tid. Vi ser en förbättring men vi önskar att det gick snabbare, säger Per Berling, generaldirektör på tillsynsmyndigheten Mfof, till DN.

Generaldirektören befarar en framtid där fler oegentligheter uppdagas. Därför behövs en utredning som tar ställning till hur Sverige ska agera när det framkommer uppgifter om missförhållanden och oegentligheter, kopplade till internationella adoptioner, säger han till tidningen.

Efter tidningens granskning har socialminister Lena Hallengren öppnat för att regeringen ska göra en översyn av hur adoptionsförmedlingen fungerade i Sverige under 1960-talet och 1990-talet.

”Hoppas att alla inblandade lägger korten på bordet”

”Kommer bli stor och obekvämt för Sverige”

Clas Lindholm, ordförande för föreningen Chileadoption.se är en av de som kämpat för att de illegala adoptionerna från Chile ska uppmärksammans.

– På 50 år har det inte varit en enda riksdagspolitiker som uttalat de här orden. Vi i föreningen blev både paffa och glada. Detta är ett embryo till något som kommer att bli både stort och obekvämt för Sverige.

Han tycker att det är otroligt viktigt att utreda illegala adoptioner, eftersom det ett brott mot mänskliga rättigheter som har begåtts och att svenska adoptionsaktörer har varit djupt iblandade.

– Vi som blev adopterade under 60–90-talet har blivit vuxna och det har visat sig att många av oss är illegalt adopterade. Under den tiden var det mer korrupt i sändarländarna och mottagarländerna har utnyttjat det. Jag hoppas att de fortsätter utreda även från 90-talet och framåt eftersom det fortfarande dyker upp fall från exempelvis Kina och Sydkorea där det visat sig än i dag vara oetiska och illegala adoptioner.

Clas Lindholm hoppas att alla inblandade lägger korten på bordet.

– Det går inte att blunda längre, jag tror att detta kommer att leda till att adoptioner kommer att kontrolleras mycket, mycket hårdare framåt.