Klass 1-varning för plötslig ishalka i Uppsala

Uppdaterad 2021-02-24 | Publicerad 2021-02-18

SMHI varnar för plötslig ishalka i Uppsala län i natt och i morgon.

– Om man ska ut och åka så behöver man ha koll på väglaget, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

SMHI var utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Uppsala län natten mot fredag till och med fredag förmiddag, då en hel del regn eller blötsnö väntas dra in över området.

– Det kan både falla regn som fryser till is efter att det landat på vägen eller som fryser till is direkt när det träffar marken, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Han uppmanar bilister att ta det försiktigt på vägarna – särskilt i nedförsbackar som riskerar att bli extra hala – både under förmiddagen och senare under kvällen då mer regn eller blötsnö väntas dra in.

Risk för halka under helgen

Även under lördagen finns risk för lokal halka under kvällen och natten då regn väntas passera. Men hur utbredd halkan blir är lite osäkert i och med att det ser ut att bli mildare väder under både fredag och lördag. Temperaturen väntas hålla sig mellan 2–0 plusgrader under fredagen och 2–3 plusgrader under lördagen.

Under söndagen sen så ska mer regn och blötsnö passera över Uppsala län under morgonen och återigen så finns risk för halka där marken är kallare.

– Fram på dagen sen så märker man att det är lite mildare luft som trycker på och det blir uppemot 3–4 plusgrader. Men det är fortfarande molnen som dominerar, så man ser inte så mycket sol under helgen, säger meteorologen.

Det lär man inte göra nästa vecka heller, även om den ser ut att bli mild.

– Det kommer att kännas som att vintern är över nästan. Det blir plusgrader, troligtvis under större delar av veckan, och en del regnområden som passerar. Så snötäcket kommer nog krympa. Men under den andra halvan av veckan kan det slå om till lite mer stabilt väder.

Följ ämnen i artikeln