Smittskyddsläkaren ger Åkesson rätt

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Det var en hostig och snuvig Jimmie Åkesson som framträdde i riksdagens talarstol i dag.

Han har varit hemma med feber, men ansåg sig frisk nog att gå till jobbet efter två feberfria dagar. Den strategin håller smittskyddsläkaren Johan Edvin Nöjd med om.

– Har man varit hemma sjuk så är man skapligt smittfri efter sju dagar, även om det var covid, säger han.

– När jag läser Folkhälsomyndighetens rekommendationer så ska man vara feberfri i två dygn innan man återgår till arbetet. Det har jag varit nu, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Intervjun, liksom anförandet i riksdagens talarstol, genomfördes av en snörvandes Jimmie Åkesson som var märkbart tjock i halsen. Förra veckan låg Jimmie Åkesson hemma med feber, vilket gjorde att han missade bland annat riksmötets öppnande i går.

Om Jimmie Åkesson var sjuk i covid-19 vet han inte om, eftersom han inte testat sig.

– Jag skulle gjort det i går men sedan var det massa kollegor till er som ville prata så jag hann inte med det. säger han.

Jimmie Åkesson under partiledardebatten.
Foto: LOTTE FERNVALL
Jimmie Åkesson under partiledardebatten.

”Skapligt smittfri”

Johan Edvin Nöjd är smittskyddsläkare för Uppsala region. Enligt honom har Jimmie Åkesson inte gjort något fel som gått till jobbet trots symtom.

– Om man har hållit sig hemma i sju dagar och sen inte har feber i två dygn så går det bra att ge sig ut igen, vare sig det är till jobbet i riksdagen eller på förskolan om du känner dig ”fit for fight”, säger han.

Även om det rör sig om covid-19 är man ”skapligt smittfri” efter sju dagar, säger Johan Edvin Nöjd och hänvisar likt Åkesson till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Du ska känna dig bättre, men kan ha lite torrhosta.

Detta är relativt nya rekommendationer som tillkommit allt eftersom kunskapsläget om covid-19 förbättrats. Antalet personer som går till jobbet efter sju dagars sjukdom med covid-19 blir dessutom allt färre ju fler som testar sig, vilket Johan Edvin Nöjd helst ser att man gör.

– Alla smittskyddsläkare har målsättningen att hitta alla covidfall, man vill gärna att alla som har covid får reda på det så de kan hålla sig hemma och låta alla man varit i kontakt med veta det.

– Jag tänker ta tag i det så fort jag kommer hem igen, säger Jimmie Åkesson om testningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE