Uppgift: Syriska legosoldater i Azerbajdzjan

Filip Norman/TT

Publicerad 2020-09-29

Turkiet skickar syriska legosoldater till Azerbajdzjan i konflikten om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, uppger Armenien och flera obekräftade rebellkällor.

Uppgifterna tillbakavisas av den azeriska regimen.

Ankara, som står på den azeriske presidenten Ilham Alijevs sida i konflikten med grannlandet Armenien om Nagorno-Karabach, har upprepade gånger utlovat stöd till sin allierade. Samtidigt stöder Turkiet syriska rebeller i kriget mot president Bashar al-Assads regim.

Armeniens ambassadör i Moskva hävdar nu i rysk radio att Turkiet har skickat flera tusen syriska soldater till Azerbajdzjan, något som kategoriskt tillbakavisas av regeringen i Baku, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax. Flera rebellkällor uppger för nyhetsbyrån Reuters att uppåt 1 000 legosoldater ska skickas till Azerbajdzjan. Två rebeller berättar att de erbjudits omkring 1 500 dollar i månaden för att strida i konflikten om Nagorno-Karabach.

"Lättare förluster"

Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll.

– Om det nu stämmer är skälet förmodligen att det är mycket lättare för turkiska regeringen att ingripa utanför landets gränser och ta eventuella förluster av syriska legosoldater, än att förlora turkiska soldater, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Syriska rebeller har tidigare används i utländsk konflikt. I slutet av förra året skickade Turkiet syriska rebeller till Libyen för att strida på Tripoliregeringens sida i kriget mot den östlibyske krigsherren Khalifa Haftars styrkor.

– De har uppenbarligen satt det här i system om det stämmer, säger Lund.

TT: Vilka motiv annat än pengar skulle de här legosoldaterna kunna ha?

– Jag har svårt att hitta något annat motiv. Möjligen att man skulle kunna se det som ett krig där Ryssland (som är allierat med Armenien liksom med den syriska regimen) på ett abstrakt sätt finns på andra sidan.

Turkiskt garn

Enligt Lund är syriska turkmener överrepresenterade i de rebellgrupper som Ankara understöder i norra Syrien. Men han tror inte att eventuell solidaritet med turkisktalande azerer skulle ha någon större betydelse för de rebeller som uppges ha bytt konfliktzon.

– Möjligen finns det några enstaka turkmeniska soldater i Syrien som är så tagna av den panturkiska agendan att de vill slåss för det "azeriska broderfolket", säger Lund men tillägger:

– Jag tror att det här helt och hållet är en fråga om att man är fast i Turkiets garn. Man behöver pengar, uppehållstillstånd och så vidare.

TT: Vilka signaler tror du uppgifterna om legosoldater sänder i Syrien?

– Det återstår att se om det stämmer. Men det är en pinsamhet naturligtvis för den syriska oppositionen att man används av Turkiet på det här sättet, säger Lund.

Ankara har inte kommenterat uppgifterna syriska legosoldater.