Tegnell: Astra Zenecas vaccin är väldigt bra

Johan Nilsson/TT

Jesper Karlsson/TT

Publicerad 2021-03-04

Allt tyder på att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Allt talar för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är ett väldigt bra vaccin. Även för äldre. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT med anledning av två brittiska studier.

Att vänta i hopp om att få ett annat vaccin vore "en grov felkalkyl", säger han.

De tvivel som funnits kring Astra Zenecas vaccin mot covid-19 för äldre finns inte längre och Folkhälsomyndigheten har nu kommit med en ny rekommendation. Alla vuxna ska kunna få vaccinet från Astra Zeneca, och inte endast de som är yngre än 65 år.

Detta efter att hälsovårdsmyndigheterna i England respektive Skottland redovisat två separata studier om vaccinets effektivitet, även bland äldre.

– Det är väldigt bra studier. De har väldigt bra kontroll på sina grupper, så det här tyder väldigt starkt på att det ger ett bra skydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Viss skepsis

Dessutom, säger han, fanns det inget i de tidigare studierna som talade emot skyddseffekten för äldre.

– Det var bara det att de hade för få personer, så man fick ingen riktig styrka i den statistik man gjorde. Så allting talar för att det här är ett väldigt bra vaccin, även för äldre. Skyddseffekt och liknande ligger på samma nivå som Pfizers, Modernas och de andra vaccinerna vi har på plats just nu.

Inom EU, och även i Sverige, finns det dock en viss skepsis mot Astra Zenecas vaccin. De nyheter kring vaccinet som har publicerats ända sedan i höstas har oftare varit negativa än positiva. Och då inte bara om dess eventuella effektivitet, utan också om hur budskap har kommunicerats och misstag som gjorts i de kliniska studierna.

Närmast korkat

Huruvida de nya och kommande studierna förmår ändra på detta återstår att se. Men enligt Tegnell vore det närmast korkat att inte låta sig vaccineras.

– Alla vacciner kommer att ha bra och mindre bra sidor. Astra Zenecas vaccin är definitivt ett väldigt bra vaccin. För en individ är det definitivt mycket bättre att vaccinera sig med Astras Zenecas vaccin än att inte vaccinera sig alls, eller att vänta med att vaccinera sig, vilket absolut är ett mycket sämre alternativ, säger han.

Därutöver, säger han, är det nu vi har den stora spridningen och det är nu som de stora riskerna finns.

– Så att sitta och vänta på att få ett annat vaccin framåt sommaren är en grov felkalkyl, säger Tegnell.