SMHI

SMHI klass 2-varnar för stormen Evert - 15 centimeter snö

Av: 

Beri Zangana

Anna Sjögren

NYHETER

Snöfall, kraftiga vindar och problem i trafiken.

Det är vad som väntar när stormen Evert drar in över Västsverige och nu går SMHI ut med flera varningar.

– Det är som ett bakslag eftersom det snöar igen, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Till en början såg det ut att bli en tidig vår efter att solen tittat fram de senaste veckorna. Men därefter har det varit grått och mulet i flera delar av landet.

Den som tror att det nu vänder och att våren är i sikte kommer att bli besviken.

Ännu ett bakslag väntar nämligen och det kan vara läge att behålla såväl vinterjacka som vinterskor framme en tid framöver.

Nu drar stormen Evert in över Västsverige och SMHI går ut med klass 1 och klass 2-varningar för stora delar av landet. Stormen väntas dra in redan under natten mot torsdagen då ett riktigt busväder väntar.

– Då är det blötsnö i kombination med vindbyar upp mot 15 till 20 meter per sekund, så det är ganska stökigt väder redan från tidig natt, säger Mikael Sjöstrand.

Sprider sig

I Stockholm går SMHI ut med en klass 1 varning för cirka 5–15 centimeter snö under torsdagen.

Men värst kan det bli i de västra delarna av landet. Bland annat i Västra Götaland och Värmland, där en klass 2 varning är utfärdad. Där väntas 15 centimeter snö falla.

– I kombination med den här kraftiga vinden gör att det kommer att vara kraftig drivbildning. I de här områdena skapar det problem, både att det kan vara stora problem i trafiken men även störningar i elnät. Det kommer att blåsa en hel del, säger Mikael Sjöstrand.

Snöfallet fortsätter senare att röra sig mot de norra delarna av landet.

– Då kan det också bli besvärligt väder framför allt längs med Norrlandskusten. Mellan Umeå och Sundsvall ser det ut att snöa uppemot 20 centimeter under fredagen, säger Mikael Sjöstrand.

Ingen vår i sikte

Någon vår väntas inte de kommande dagarna.

– Det är som ett bakslag eftersom det snöar igen, vi är inne i en period när många lågtryck passerar och de för ner ganska kall luft under mars över södra Sverige.

På sina håll, framför allt i Gotland och längs med Stockholms skärgård väntas det blir riktigt blåsigt med en vindstyrka på 25 meter per sekund.

– Det finns risk att enstaka träd kan dras med eller vältas, säger Mikael Sjöstrand.

Besvärligt kan det även bli i trafiken.

– Det kan bli besvärligt i trafiken i Götaland och Svealand. Om man inte behöver ut och åka finns det ingen risk att man fastnar i någon form av trafikproblem. Det är bättre att planera utefter att det ska vara busväder om man ska ta sig någonstans, säger Mikael Sjöstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SMHI

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Väder