Farligare cykloner – i klimatförändringarnas spår

Publicerad 2020-11-28

Hundratusentals människor har förlorat allt i höstens kraftiga cykloner.

Klimatförändringarna gör ovädren farligare – och mer förödande.

– Man kan säga att motorn för cyklonerna blir starkare när haven värms upp, säger Erik Kjellström, klimatprofessor på SMHI.

4 November 2020.

Orkanen Eta dundrar in över Centralamerika, med enorma översvämningar till följd. Adán Herrera, 33, fastnar mitt i dramat.

– Vattnet steg så snabbt. Vi är rädda för att vi inte kanske har något att äta, säger den honduranska bonden till The Guardian

Runt om i Centralamerika kommer hundratusentals fattiga att förlora allt de äger. Åkrar ska förstöras och boskap spolas bort.

Nästan tvåhundra människor kommer att dö.

Respiten blir kort.

Vattenmassorna har inte ens hunnit skingra sig efter cyklonen Eta innan Iota drar in över Centralamerika. Här i staden La Lima i Honduras.

Mindre än två veckor senare, den 17 november, drar nästa förödande orkan in. Den heter Iota och blir den värsta någonsin att drabba grannlandet Nicaragua. Enligt Röda Korset uppgår det totala antalet drabbade i regionen nu till 2,5 miljoner. Många väntas bli klimatmigranter och söka sig vidare – inom landet eller utomlands.

Allt farligare

Fler tropiska stormar än någonsin har bildats över Atlanten i år – hela trettio stycken. Men fler delar av världen drabbas.

Den 22 november drar den tropiska cyklonen Gati in över Afrikas horn. Med vindar på 115 kilometer i timmen är cyklonen den starkaste som uppmätts i Somalia.

Inom loppet av bara två dygn väntas Gati släppa motsvarande två års samlade nederbörd.

Spåren går igen runt om på jorden. De tropiska ovädren, som omväxlande kallas orkaner, cykloner och tyfoner beroende på var på jorden de uppträder, blir allt mer förödande.

Kopplas till klimatet

I våras presenterades det amerikanska väderinstitutet National Oceanic and Atmospheric Administration en studie som visade att tropiska cykloner har vuxit sig allt starkare – och blivit farligare. Något som troligen beror på klimatförändringarna.

– Man har analyserat satellitbilder från de senaste fyrtio åren. Resultatet är förväntat, men vi har tidigare saknat tillräckligt med data, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Mer regn

Forskarna ser en koppling mellan cyklonernas ökade styrka och de stigande havstemperaturerna, som i sin tur är en följd av den globala uppvärmningen.

Cyklonerna drivs av vattenånga. Och varmare hav ger mer vattenånga i luften.

– Man kan säga att motorn för cyklonerna blir starkare när haven värms upp, säger Erik Kjellström. Och med mer vattenånga blir det också mer regn.

Nya områden har också kommit att drabbas.

Mörk framtid

En studie i tidskriften Nature från i november visade att orkaner som når USA behåller sin kraft längre inåt land.

Allt talar för att utvecklingen kommer att förvärras de kommande åren. Skadorna lär bli större, inte minst eftersom havsnivån samtidigt höjs.

– Klimatmodellerna pekar på att de mest intensiva ovädren kommer att bli ännu intensivare i framtiden, säger Erik Kjellström.

ANNONS