Nyheter

Ukraina: Linde tror inte på lösning "i närtid"

Av: 

TT

NYHETER

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tror inte att den upptrappade Ukrainakonflikten kommer att lösas ”i närtid”.

Hennes ukrainske kollega Dmytro Kuleba gör samma bedömning.

– Jag har inte intrycket att han lämnade Sverige avkyld. Snarare motsatsen, säger han till TT, syftande på Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har som mål att verka konfliktförebyggande, och förhoppningarna på det pågående ministerrådsmötet i Sverige var att det spända läget vid Ukrainas gräns skulle kunna kylas av.

Det har inte riktigt skett, enligt utrikesminister Ann Linde (S), som fram till årsskiftet är ordförande för den regionala säkerhetsorganisationen.

– Jag skulle inte säga kyla av, men den tydlighet som har visats tror jag har gjort att man tänker två gånger innan man gör något, säger hon till TT.

Bilden delas i stort sett av Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

– Vi har hört Lavrov tala både i plenum och vid sidan av, och jag har inte intrycket att han lämnade Sverige avkyld. Snarare motsatsen. Han hemfaller åt en väldigt krigisk retorik, med falska anklagelser mot Ukraina, mot Tyskland, Frankrike och USA, som påstås planera aggressioner mot Ryssland, säger han till TT.

”Uppriktigt” meningsutbyte

På mötets första dag träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske motpart Sergej Lavrov för vad Blinken beskrev som ett ”väldigt uppriktigt” meningsutbyte. Det halvtimmeslånga samtalet var det första högnivåmötet mellan amerikanska och ryska företrädare sedan toppmötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin i Genève i juni.

Samtalet kretsade kring Ukrainakonflikten, som pågått sedan Ryssland år 2014 annekterade Krimhalvön och ett krig bröt ut i östra delen av landet, där regioner har brutit sig loss med ryskt stöd.

Parterna ”långt borta”

Trots intensiva diskussioner – som inom kort väntas följas upp av ett samtal direkt mellan Biden och Putin – är någon lösning på spänningarna inte att vänta ”i närtid”, säger Linde.

– Det är parterna alldeles för långt borta ifrån. Och parterna i det här fallet är Ryssland och Ukraina, där OSSE då är medlare enligt Minskavtalet, säger hon.

– Den oro som har uttryckts bland annat från USA är ju att det finns många trupper och militär aktivitet längs gränsen, och det är väldigt viktigt att klargöra att om det sker ytterligare aggressioner, utöver vad som redan har skett de senaste sju åren, så kommer det att bli ett högt pris att betala.

Under sitt möte med Blinken på torsdagen sade Lavrov att Ryssland vill ha ”långsiktiga säkerhetsgarantier” som sätter stopp för att Nato expanderar österut. Regeringen i Moskva vill se ett juridiskt bindande löfte om att Ukraina inte tillåts gå med i den västliga försvarsalliansen, ett förslag som föga förvånande avfärdas av Ukraina.

”Dödandet måste upphöra”

Enda sättet att minska spänningarna är sätta sig i nya samtal i Normandieformatet (Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike) eller något annat format, med det uttalade syftet att Ryssland drar sig ur konflikten, anser utrikesminister Kuleba.

– Vi har den politiska viljan att göra detta. Men dödandet måste upphöra, säger han till TT.

Linde har under OSSE-mötet upprepat att det är en grundläggande princip att varje land har rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska linje.

Framgång om Transnistrien

Utöver Ukrainafrågan har andra konflikter i OSSE-regionen diskuterats, bland annat den mellan Armenien och Azerbajdzjan och frågan om den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien.

– Det är den konflikt där jag mest hoppas att vi har kommit litegrann framåt. Den är nästan bortglömd i svenskt medvetande, men drabbar också många civila. Där antar vi ett uttalande, och hoppas på ett möte mellan parterna, EU och USA, säger Linde.

Jämställdhetsbesvikelse

Utrikesministern beklagar att det inte gick att enas på jämställdhetsområdet, som varit prioriterat under det svenska ordförandeskapet. Skälet är enligt henne att Ryssland och Heliga stolen inte tycker att frågor om kvinnors roll i konfliktförebyggande arbete, och att stärka kvinnor ekonomiskt, är särskilt viktiga.

– Jag hade verkligen hoppats att vi kunde fatta beslut om detta, och jag är djupt besviken, säger Linde under en avslutande presskonferens.

Hon uppmanar samtidigt sin polske kollega Zbigniew Rau, som tar över OSSE-ordförandeskapet vid årsskiftet, att fortsätta arbetet. Ett bra medskick, tycker han:

– Utmärkt!

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: