Rapport: ”Uppenbara krigsförbrytelser i södra Ukraina”

Publicerad 2022-07-22

Ockuperade kärnkraftverk, försvinnanden och elchockstortyr.

Rysk militär skyr inga medel i södra Ukraina.

– Det är en avgrund av rädsla och laglöshet, säger Yulia Gorbunova, forskare vid Human rights watch.

Ryska styrkor har torterat, olagligt fängslat och fört bort civila i ockuperade områden i regionerna Cherson och Zaporizhzhia. Det framgår av en ny rapport av människorättsorganisationen Human rights watch.

– De har förvandlat ockuperade områden i södra Ukraina till en avgrund av rädsla och laglöshet, säger Yulia Gorbunova, Ukraina-forskare vid Human rights watch.

Uppgifterna har dokumenterats av organisationen och kommer från 71 personers vittnesmål från 14 olika städer i de två regionerna.

– Tortyr, omänsklig behandling, såväl som godtyckligt frihetsberövande och olaglig inspärrning av civila, är bland de uppenbara krigsförbrytelser vi har dokumenterat, och ryska myndigheter måste avsluta sådana övergrepp omedelbart och förstå att de kan och de kommer att hållas ansvariga, säger Yulia Gorbunova om rapporten.

I vittnesmålen framgår att Ryssland torterat fångarna genom att utsätta dem för långvarig misshandel. De har beskrivit skador som brutna revben, svåra brännskador, hjärnskakning, skärsår och blåmärken. Vissa av dem ska även ha blivit utsatta för elchocker.

Syftet med tortyren ska ha varit att Ryssland vill tvinga dem att dela med sig av information och att acceptera ockupationen. Enligt rapporten har flera fångar släppts först efter att de undertecknat ett dokument där de lovat att ”samarbeta med myndigheterna” eller spelat in en video där de uppmanat andra att göra det.

Rysk militär vid gränsen till Mariupol.

Ockuperar kärnkraftverk

Enligt NTB tog ryska styrkor kontroll över vad som är Europas största kärnkraftverk i början av invasionen. Redan då fanns en stor rädsla över en eventuell kärnkraftskatastrof. Enligt ukrainska tjänstemän har Ryssland sedan dess placerat 500 soldater och tunga vapen vid anläggningen.

Nu använder de det ockuperade kärnkraftverket Zaporizhzhya som bas för att skjuta raketer mot den ukrainska staden Nikopol, rapporterar Financial Times.

Skulle ukrainsk militär attackera anläggningen finns stor risk för radioaktiva läckor.

Enligt den brittiska tidningen The Telegraph har tre så kallade "kamikaze-drönare" anfallit det ryskkontrollerade kärnkraftverket i Zaporizhzhia. Trots att explosioner ska ha hörts över hela staden, står ryska tjänstemän fortsatt fast vid att reaktorn inte har träffats och att ”allt är bra”.