Poliser skadade vid protest mot restriktioner

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-09-18

Polisen i Melbourne använder pepparsprej under sammandrabbningen på lördagen.

Sex poliser har förts till sjukhus med skador de fått i samband med en marsch mot coronarestriktioner i den australiska storstaden Melbourne.

235 protestdeltagare har gripits.

Runt 700 personer deltog i lördagens demonstration i Australiens andra största stad Melbourne. Detta trots den gällande nedstängningen, som innebär att själva demonstrationen utgjorde en olaglig folksamling.

– Vad vi såg i dag var en grupp demonstrerande som samlades, inte för att demonstrera för frihet, utan helt enkelt för att mucka gräl och slåss med polisen, säger polischefen Mark Galliott.

2 000 poliser hade satts in, bland annat för att försöka hindra demonstranterna från att nå stadens centrala delar, genom att stänga av vägar och stoppa kollektivtrafiken.

Melbourne är satt under sin sjätte nedstängning sedan pandemin startade. I hela delstaten Victoria rapporterades över 500 fall av covid-19 under lördagen.

I landets största stad Sydney i New South Wales planerades en liknande demonstration, men den ska ha avvärjts av ett stort antal poliser. Där greps 32 personer, enligt nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna har meddelat att de flesta restriktioner som har införts i Victoria, New South Wales och i huvudstaden Canberra kommer att fortsätta gälla fram till att minst 70 procent av befolkningen, 16 år och äldre, är färdigvaccinerad.