Explosion i hamn – VMA utfärdat

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Flera båtar brann i samband med en explosion i småbåtshamnen i Limhamn, Malmö.

Räddningsledaren utfärdade ett VMA och uppmanade allmänhet att gå inomhus.

– Det har varit flera explosioner, sannolikt från gasoltuber ombord, säger Annelie Silveira på SOS Alarm.

Det brann kraftigt i en småbåtshamn i Limhamn, Malmö på tisdagskvällen.

– Uppringare berättar att de hört en explosion och att det där efter har det börjat brinna i de här båtarna, Jimmy Modin, polisens presstalesperson.

VMA utfärdat av räddningsledare

Det var kraftig rökutveckling i området och räddningstjänsten utfärdade ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Boende uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Det brinner i ett flertal båtar som är uppdragna på land vid småbåtshamnen. Vi arbetar med att bistå räddningstjänsten och har upprättat en avspärrning, säger Jimmy Modin.

Enligt räddningstjänstens rapporter till SOS Alarm brann fyra båtar.

– Det har varit flera explosioner, sannolikt från gasoltuber ombord på båtarna. Räddningstjänsten jobbar för fullt med släckningsarbetet, säger Annelie Silveira, teamledare på SOS Alarm.

Inga personskador

Flera enheter från polisen och räddningstjänsten larmades till platsen klockan 21.14. Det är i nuläget oklart om något brott har begåtts. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand för att kunna utreda händelsen.

– Vi vet inte i nuläget om branden orsakats av en explosion eller om en brand har startat och att det där efter exploderat. Det får vi utreda sen när det är möjligt, säger Jimmy Modin.

Vid 23-tiden hade räddningstjänsten kunnat släcka branden. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

Troligtvis är det gastuber ombord på båtarna som har exploderat.